Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител

7 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова официалните лица да запазят мълчание по темата за придобиването на нов боен самолет, докато не приключи работа комисията, която оценява офертите. Това каза той днес, 15 октомври 2018 г.

„Има много неща, които мога да кажа, но в авиацията има един много хубав термин – „радиомълчание”. Аз призовавам, и премиера, и министрите, и народните представители да запазят „радиомълчание”, докато трае работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки”, заяви президентът Радев пред журналисти, които го попитаха за течащия в момента процес.

Коментарът на президента идва на фона на работата на междуведомствената експертна комисия, която от 2 октомври работи по оценяването на постъпилите оферти за доставка на нов тип боен самолет за ВВС.

През уикенда в медийното пространство имаше две изяви, за които може би президента говори. Едната бе на неговия предшественик Росен Плевнелиев, който изпадна в почти истерични опасения, че България може да не купи F-16. Другата бе на депутата от ГЕРБ Константин Попов, който в ефира на телевизия „Европа” разви теорията, че не купуваме изтребител, а сигурност.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Новият изтребител ще бъде избран до края на годината
Следваща публикация
Плевнелиев се притеснява, че България ще избере Gripen, а не F-16
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че истинските преговори по придобиването на нов боен самолет, ще започнат след като бъде посочен, кой е предпочитания кандидат. Тогава щели да станат ясни всички детайли по цените, сроковете за доставки и условията. Това заяви той днес, 21 ноември 2018 г.

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че проектът за придобиване на нов изтребител ще се забави с година и половина – две. Това каза той в ефира на Канал 3 днес, 4 ноември 2017 г.

Министър Каракачанов: Парламентът оспорва новия изтребител, а не аз

„Аз не оспорвам нищо – Парламентът го оспорва явно, тъй като той създаде една комисия с която иска да проучи как е взето решението за новия изтребител”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 9 септември 2017 г., в предаването „Тази събота” по bTV.

Меню