Министър Каракачанов най-вероятно ще удължи работата на комисията за изтребителя

8 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес, 16 октомври 2018 г., че най-вероятно работата на експертната комисия, оценяваща офертите за нови изтребители, ще бъде удължена. Той също така се съгласи с призива на президента Радев за „радиомълчание” по темата.

„Най-вероятно ще удължим работата на комисията с поне седмица. Утре (17 октомври – бел. ред.) ще ми докладват до къде са стигнали с въпросите, които са изпращали на участниците и ще преценим до кога да удължим работата”, обясни министърът.

Още на 4 октомври Каракачанов предположи, че реалната работа по оценяване на офертите ще отнеме около месец. Междуведомствената експертна комисия трябваше да приключи работата си на 19 октомври.

„Не е логично да се говори, за който и да е от четирите самолета, говоря за членовете на междуведомствената комисия или от мен и моите колеги в министерството, защото това би могло да се изтълкува в следващия момент, когато вземем някакво решение, че е имало предварително някакви нагласени неща или е имало някакъв предварителен сценарии. Така, че „радиомълчанието” е задължително. А и комисията няма право по закон да говори докато не внесем доклада в Министерски съвет”, каза още министърът на отбраната.

Вчера, 15 октомври, президентът Румен Радев призова по темата за покупката на нов изтребител да се пази „радиомълчание”, поне докато приключи работата на експертната междуведомствена комисия. В последните дни се наблюдават вълна от почти истерични изказвания по темата, най-вече свързани с евентуалната перспектива България да не купу F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството отпусна почти 1 млн. за поддръжка на A319 от състава на АО28
Следваща публикация
Само един кандидат за поддръжката на Bell 206
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Марешки е против превъоръжаването

Лидерът на парламентарно представената партия „Воля” Веселин Марешки се обяви против програмите за превъоръжаване, включително и тази за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 8 май 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Меню