Gripen E с първи оръжейни изпитания

8 прочитания

Gripen E успешно приключи първите тестове за пускане на товари на външно очакване, включително и ракетни пускове. Тестовете бяха проведени през октомври 2018 г. на полигона Видсел в северна Швеция. Това съобщават от Saab.

Изпитванията, проведени от първия прототип на Gripen E, се състояха в изхвърлянето на един допълнителен резервоар с гориво и едно изстрелване на ракетата въздух-въздух за близък бой IRIS-T.

„Като пилот, който лети с товар като допълнителен резервоар и ракети, е важно да мога да предоставям данни, за да може да се оцени представянето на изтребителя с този товар на борда. Този тест дава също възможност да се оцени ефектът върху изтребителя при поставяне и изхвърляне на товар на външно окачване. Основният тест, разбира се, беше да се натисне кнопката и да се види как се изстрелва ракетата. Това ще ни доближи до момента, в който изтребителя ще е приет на въоръжение“, каза Маркус Вандт, тестови пилот на Gripen в Saab.

„Радвам се да видя, че изтребителят се представя според очакванията ни, което е още едно доказателство за разумните конструкции и инженеринг на световно ниво в Saab. Програмата е в ход и реализираме добър прогрес с програмите за доставки за Швеция и Бразилия“, каза Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление Аеронавтика в Saab.

Тези изпитвания са най-новите стъпки в тестовата програма на Gripen E. Те бяха предшествани от тестове, проведени през юли, при които оръжията само се носят, без да се изстрелват. Тези изпитвания представляват част от работата по интеграция на оръжията.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus намалява темпа на производство на A380 и A400M
Следваща публикация
Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия

В светлината на идващите парламентарни избори в Индия и нестихващата критика от страна на опозицията, индийското МО даде разбивка на цената за придобиване на 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Стойността на сделката е малко под €8 млрд.

Су-35 стреля с Р-37М

Кадри с изстрелването на далекобойната ракета Р-37М от изтребител Су-35 се появиха в официален клип…

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

МО изпрати RFP за новия изтребител

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Меню