Gripen E с първи оръжейни изпитания

37 прочитания

Gripen E успешно приключи първите тестове за пускане на товари на външно очакване, включително и ракетни пускове. Тестовете бяха проведени през октомври 2018 г. на полигона Видсел в северна Швеция. Това съобщават от Saab.

Изпитванията, проведени от първия прототип на Gripen E, се състояха в изхвърлянето на един допълнителен резервоар с гориво и едно изстрелване на ракетата въздух-въздух за близък бой IRIS-T.

„Като пилот, който лети с товар като допълнителен резервоар и ракети, е важно да мога да предоставям данни, за да може да се оцени представянето на изтребителя с този товар на борда. Този тест дава също възможност да се оцени ефектът върху изтребителя при поставяне и изхвърляне на товар на външно окачване. Основният тест, разбира се, беше да се натисне кнопката и да се види как се изстрелва ракетата. Това ще ни доближи до момента, в който изтребителя ще е приет на въоръжение“, каза Маркус Вандт, тестови пилот на Gripen в Saab.

„Радвам се да видя, че изтребителят се представя според очакванията ни, което е още едно доказателство за разумните конструкции и инженеринг на световно ниво в Saab. Програмата е в ход и реализираме добър прогрес с програмите за доставки за Швеция и Бразилия“, каза Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление Аеронавтика в Saab.

Тези изпитвания са най-новите стъпки в тестовата програма на Gripen E. Те бяха предшествани от тестове, проведени през юли, при които оръжията само се носят, без да се изстрелват. Тези изпитвания представляват част от работата по интеграция на оръжията.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus намалява темпа на производство на A380 и A400M
Следваща публикация
Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Швеция използва Gripen срещу горските пожари

Шведски ВВС се принудиха да използват многоцелевия изтребител Gripen за борба с големите горски пожари, които бушуват в момента в северната страна. Самолетът е бомбардирал малки пожари на военен полигон с добри резултати.

САЩ разработват нова ракета за въздушен бой

САЩ вече две години разработват нова ракета, предназначена за далечен въздушен бой. Това става ясно от документи свързани с бюджета за отбрана на Съединените щати, цитирани от Flightglobal.

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Меню