Gripen E с първи оръжейни изпитания

48 прочитания

Gripen E успешно приключи първите тестове за пускане на товари на външно очакване, включително и ракетни пускове. Тестовете бяха проведени през октомври 2018 г. на полигона Видсел в северна Швеция. Това съобщават от Saab.

Изпитванията, проведени от първия прототип на Gripen E, се състояха в изхвърлянето на един допълнителен резервоар с гориво и едно изстрелване на ракетата въздух-въздух за близък бой IRIS-T.

„Като пилот, който лети с товар като допълнителен резервоар и ракети, е важно да мога да предоставям данни, за да може да се оцени представянето на изтребителя с този товар на борда. Този тест дава също възможност да се оцени ефектът върху изтребителя при поставяне и изхвърляне на товар на външно окачване. Основният тест, разбира се, беше да се натисне кнопката и да се види как се изстрелва ракетата. Това ще ни доближи до момента, в който изтребителя ще е приет на въоръжение“, каза Маркус Вандт, тестови пилот на Gripen в Saab.

„Радвам се да видя, че изтребителят се представя според очакванията ни, което е още едно доказателство за разумните конструкции и инженеринг на световно ниво в Saab. Програмата е в ход и реализираме добър прогрес с програмите за доставки за Швеция и Бразилия“, каза Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление Аеронавтика в Saab.

Тези изпитвания са най-новите стъпки в тестовата програма на Gripen E. Те бяха предшествани от тестове, проведени през юли, при които оръжията само се носят, без да се изстрелват. Тези изпитвания представляват част от работата по интеграция на оръжията.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия
Следваща публикация
Delta Air Lines получи първия си Airbus A220
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ разработват нова ракета за въздушен бой

САЩ вече две години разработват нова ракета, предназначена за далечен въздушен бой. Това става ясно от документи свързани с бюджета за отбрана на Съединените щати, цитирани от Flightglobal.

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Япония се подготвя да поръча още 100 F-35

Япония се подготвя да поръча още 100 броя F-35. Това съобщава местната информационна агенция Nikkei, позовавайки се на собствени източници.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Меню