Gripen E с първи оръжейни изпитания

49 прочитания

Gripen E успешно приключи първите тестове за пускане на товари на външно очакване, включително и ракетни пускове. Тестовете бяха проведени през октомври 2018 г. на полигона Видсел в северна Швеция. Това съобщават от Saab.

Изпитванията, проведени от първия прототип на Gripen E, се състояха в изхвърлянето на един допълнителен резервоар с гориво и едно изстрелване на ракетата въздух-въздух за близък бой IRIS-T.

„Като пилот, който лети с товар като допълнителен резервоар и ракети, е важно да мога да предоставям данни, за да може да се оцени представянето на изтребителя с този товар на борда. Този тест дава също възможност да се оцени ефектът върху изтребителя при поставяне и изхвърляне на товар на външно окачване. Основният тест, разбира се, беше да се натисне кнопката и да се види как се изстрелва ракетата. Това ще ни доближи до момента, в който изтребителя ще е приет на въоръжение“, каза Маркус Вандт, тестови пилот на Gripen в Saab.

„Радвам се да видя, че изтребителят се представя според очакванията ни, което е още едно доказателство за разумните конструкции и инженеринг на световно ниво в Saab. Програмата е в ход и реализираме добър прогрес с програмите за доставки за Швеция и Бразилия“, каза Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление Аеронавтика в Saab.

Тези изпитвания са най-новите стъпки в тестовата програма на Gripen E. Те бяха предшествани от тестове, проведени през юли, при които оръжията само се носят, без да се изстрелват. Тези изпитвания представляват част от работата по интеграция на оръжията.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия
Следваща публикация
Delta Air Lines получи първия си Airbus A220
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария модернизира своите Gripen

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските…

Сингапур смята да замени F-16 с F-35

Сингапур смята да замени своите изтребители F-16C/D с бойния самолет от пето поколение F-35, но на първо време ще купи малък брой, с който да извърши задълбочени изпитания. Това е съобщил военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Меню