От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

43 прочитания

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Атаката дойде под форма на статия, която бе публикувана в днешния (29 октомври 2018 г.) брой на партийния вестник „Дума”. Материалът е подписан от Атанас Зафиров, член на изпълнителното бюро на партията, който в предишния парламент бе член на комисията по отбрана.

Зафиров обръща внимание, че процедурата за възлагане на обществена поръчка е пусната в средата на август, когато министърът на отбраната Красимир Каракачанов отсъства и е заместван от Анатолий Величков.

Поканата за участие пък била датирана от 17 август, а оферти е трябвало да се дадат на 10 септември.

Зафиров информира и за писмото от ОАК от 28 август 2018 г., в което корпорацията моли за удължаване на срока с един месец. АЕРО също съобщи за наличие на такова писмо, но трябва да се отбележи, че то е било адресирано до военният министър, а не до органа, който е провеждал процедурата. От правна гледна точка, това не е бил издържан ход от руска страна и е нормално писмото да е било игнорирано.

Атанас Зафиров подчертава и липсата на участие на „Авионамс” в процеса, въпреки че на 19 септември 2018 г. „Рособоронекспорт” изпраща писмо до ръководството на българския завод, в което се казва, че може да се организира работата по Су-25 да става в България на територията на завода.

Зафиров също така пише и за необходимостта от участието на „Сухой” в процедурата по удължаване на техническия ресурс на самолетите Су-25.

Подобни въпроси вече бяха повдигнати в пленарната зала на НС, където депутати от БСП зададоха подобни въпроси, но преди да бъде обявено, че беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ печели поръчката. Тогава между тях и военният министър прехвърчаха реплики с взаимни обвинения.

В същото време, синдикатите плашат, че работниците в „Авионамс” ще излязат на стачка, ако не се намери работа на завода по поддръжката на българските Су-25.

Свързани теми

Предишна публикация
Новата генерация за стари клиенти
Следваща публикация
МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стабилност на дъното

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.

ВВС получи втори ремонтиран Ми-24

Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.

МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16

Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request – LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.

Меню