Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител

39 прочитания

Франция заплашва да спре работата по съвместния френско-германски проект за изтребител от следващо поколение, в случай че Германия не се откаже от стриктната си политика за експорт на оръжие. Това съобщава германското списание Der Spiegel.

Германското издание цитира дипломатическа грама, която е била изпратена на 21 септември 2018 г., от германския посланик в Париж. В документа се показва позицията на френски официални лица по отношение на съвместния проект.

През септември са се провели срещи, на които Клер Ланде, генералният секретар по отбраната и националната сигурност на Франция, е заявила че възможността за неограничен експорт на бъдещия изтребител е важна част от перспективата на самолета и че Франция иска дългосрочни гаранции, че експортът няма да бъде ограничаван, което ще позволи на страната да печели от проекта.

Само в случай, че Германия даде такива гаранции, Франция е готова да започне да инвестира милиарди евро в проекта, заявява Ланде.

Der Spiegel не е получил официални коментари от министерствата на отбраната на Германия и Франция, които се занимават с проекта.

Миналата седмица директорът на Airbus занимаващ се с отбранителните програми Дирк Хоке е предупредил Франция, да не бъде твърде алчна в желанието да придобие твърде голям дял от програмата, тъй като това в крайна сметка може да струва подкрепата на германския парламент.

Airbus вече се съгласи да остави Dassault да води програмата, но за сега това не означава и че Франция ще има водеща роля в проекта FCAS, който освен създаването на боен самолет, ще включва и работа по безпилотни системи и създаване на друго въоръжение.

Напрежението около проекта идва на фона на кризата с убития саудитски журналист Джамал Хашоги, за чието убийство, по всичко личи, отговаря режима в Саудитска арабия.

Германският канцлер Ангела Меркел реши да спре целия оръжеен експорт за арабската страна, докато френският президент Еманюел Макрон отказа да вземе такива мерки, като ги определи, като „демагогия”.

Свързани теми

Предишна публикация
VietJet Air поръча 50 броя A321neo
Следваща публикация
Boeing 737 катастрофира в Индонезия
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полети с F-35 от палубата на HMS Queen Elizabeth

Първите полети с изтребителя със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B от палубата на новия британски самолетоносач HMS Queen Elizabeth станаха факт. Събитието е станало на 25 септември 2018 г., но за него бе съобщено едва късно снощи.

Държавен вестник обнародва договорите по сделката за F-16

В броя от днес, 30 юли 2019 г., на Държавен вестник са обнародвани договорите и споразуменията по сделката за покупка на осем изтребителя F-16 Block 70. Указите за обнародване са подписани от президента Румен Радев.

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Eurofighter ще бъде обновен

Eurofighter ще бъде обновен за да пасне по-добре на германското изискване за подмяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado и за да се повишат експортните му шансове. Това съобщава Flightglobal.

Меню