Катастрофиралият Boeing 737 Max е имал проблеми със сензорите за измерване на скоростта

46 прочитания

Катастрофиралият Boeing 737 Max 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air е имал проблеми със сензорите за определяне на приборната скорост (популярно известни като „Тръба на Пито”) в последните си четири полета. Това са съобщили от индонезийските разследващи органи, цитирани от Reuters.

Проблемът със сензорите е бил открит след, като е била свалена информацията от рекордера на полетни данни (FDR), който бе изваден от дъното на Яванско море. Разследващите органи вече са изпратили първите си изводи до Boeing и американската гражданска авиационна администрация (FAA) и очакват реакции от тях.

Все още не се съобщава точно в какво се е коренил проблема със сензорите за определяне на приборната скорост и дали проблемите са били в резултат на производствени или конструктивни дефекти или в следствие на неправилна експлоатация.

От индонезийските разследващи органи са заявили, че продължават разследването си с цел установяване на точните причини за катастрофата. Все още от морето не е изваден записвача на разговори в кабината (CVR), който е регистрирал това, което е ставало между двамата пилоти в рамките на само 13 минутния полет.

Boeing са отказали официален коментар за Reuters. До момента компанията е доставила 219 броя от новото поколение на модела 737 и имат още 4564 поръчки за изпълняване.

Boeing 737 Max 8 катастрофира на 29 октомври 2018 г., малко след излитането си от международното летище на Джакарта. Всички намиращи се на борда му 189 души загинаха. Това е първата катастрофа с новото поколение на модела 737 – Max, което влезе в търговска експлоатация преди по-малко от 18 месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
J-10 с управляем вектор на тягата бе демонстриран в Джухай
Следваща публикация
МиГ-29М се разби в Египет
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка

Грешка на екипажа е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J Spartan, която стана на 19 януари 2018 г. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Инцидентът стана по време на учебен полет от авиобаза Граф Игнатиево.

CN-235 катастрофира в Турция

Военно-транспортен самолет CN-235M-100 от състава на турските ВВС е катастрофирал днес, 17 януари 2018 г., в южната част на страната. При инцидента е загинал тричленният екипаж.

Главният урок от катастрофата със Суперджет 100

Руското онлайн издание „Взгляд” публикува коментар озаглавен „Главният урок от катастрофата със Суперджет 100” на Михаил Барабанов, сътрудник в руския независим изследователски институт ЦАСТ (Центр анализа стратегий и технологий).

Окончателният доклад за издирването на полет MH370 не може да даде категорични отговори

Австралийският борд за транспортна безопасност (ATSB) излезе с окончателния си доклад за издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines от 8 март 2014 г. От документа става ясно, че не могат да се направят никакви категорични заключения за причината за инцидента, докато не бъдат открити неговите останки.

Меню