Катастрофиралият Boeing 737 Max е имал проблеми със сензорите за измерване на скоростта

46 прочитания

Катастрофиралият Boeing 737 Max 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air е имал проблеми със сензорите за определяне на приборната скорост (популярно известни като „Тръба на Пито”) в последните си четири полета. Това са съобщили от индонезийските разследващи органи, цитирани от Reuters.

Проблемът със сензорите е бил открит след, като е била свалена информацията от рекордера на полетни данни (FDR), който бе изваден от дъното на Яванско море. Разследващите органи вече са изпратили първите си изводи до Boeing и американската гражданска авиационна администрация (FAA) и очакват реакции от тях.

Все още не се съобщава точно в какво се е коренил проблема със сензорите за определяне на приборната скорост и дали проблемите са били в резултат на производствени или конструктивни дефекти или в следствие на неправилна експлоатация.

От индонезийските разследващи органи са заявили, че продължават разследването си с цел установяване на точните причини за катастрофата. Все още от морето не е изваден записвача на разговори в кабината (CVR), който е регистрирал това, което е ставало между двамата пилоти в рамките на само 13 минутния полет.

Boeing са отказали официален коментар за Reuters. До момента компанията е доставила 219 броя от новото поколение на модела 737 и имат още 4564 поръчки за изпълняване.

Boeing 737 Max 8 катастрофира на 29 октомври 2018 г., малко след излитането си от международното летище на Джакарта. Всички намиращи се на борда му 189 души загинаха. Това е първата катастрофа с новото поколение на модела 737 – Max, което влезе в търговска експлоатация преди по-малко от 18 месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
J-10 с управляем вектор на тягата бе демонстриран в Джухай
Следваща публикация
МиГ-29М се разби в Египет
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…

S-97 Raider претърпя инцидент

Технологичният демонстратор Sikorsky S-97 Raider е претърпял инцидент вчера, 2 август 2017 г., в изпитателния…

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в програмата K-FX/I-FX, която цели създаването на боен самолет от следващо поколение в партньорство в Южна Корея и местната компания KAI. Това съобщава Flightglobal.

Меню