Bombardier продава модела Dash 8

33 прочитания

Канадският самолетостроител Bombardier заяви, че продава модела Dash 8 на Longview Aviation Capital Corporation за $300 млн., с което компанията ще напусне бизнеса с производството на турбовитлови регионални самолети.

Longview Aviation Capital Corporation е холдингова компания, в чийто състав влиза Viking Air – компания, която купи много от по-старите витлови модели на Bombardier и която в момента успешно произвежда серийно DHC-6 Series 400 Twin Otter.

Bombardier съобщава, че продажбата включва всички модели от семейството на Dash 8, включително и Q400, който единствен се намира в производство в момента. На Longview Aviation Capital Corporation се прехвърлят всички права върху конструкцията, както и следпродажбената поддръжка.

От канадския самолетостроител смятат, че могат да приключат сделката до средата на следващата година.

През 2006 г. Viking Air купи правата върху всички модели на de Havilland Canada без DHC-8 (Dash 8). По онова време те се държаха от Bombardier. През 2016 г. компанията купи и правата върху конструкциите на летящите амфибии CL-215 и CL-415, които също бяха притежание на Bombardier.

Bombardier вече продаде по-голямата част от дяла си в програмата CSeries на Airbus, като модела вече се продава под името A220.

Bombardier в момента остава с сериозното си портфолио от бизнесджетове, както и със семейството регионални джетове CRJ. От компанията твърдят, че ще съсредоточат вниманието си върху CRJ, като ще търсят възможност за намаляване цената на производство.

До момента са произведени над 1250 броя Dash 8, като към средата на годината Bombardier имаше да изпълнява още 56 поръчки за модела Q400, който се продаваше повече от слабо в последните години.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция изпита успешно новия софтуерен стандарт за Rafale
Следваща публикация
Служител в КнААЗ осъден за държавна измяна за писане в авиационен форум
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries

Канадският самолетостроител Bombardier обяви, че е постигнал споразумение за продажба на голямо количество CSeries на неназован европейски клиент. Това съобщи компанията, цитирана от Flightglobal.

САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

EgyptAir иска да вземе CSeries

EgyptAir смята до края на годината да финализира поръчка за 12 броя Bombardier CS300 и с това да стане стартов оператор на типа за Северна Африка и Близкия изток. Това разкри канадският самолетостроител по време на авиоизложението, което е провежда в момента в Дубай.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Меню