Президентът Радев: Има индикации за липса на прозрачност и обективност в избора на нов изтребител

15 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има индикации за липса на прозрачност, обективност и равнопоставеност в процедурата за избор на нов изтребител. Това каза той днес, 12 ноември 2018 г. при посещението си в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

„Очаквам отговор от Министерство на отбраната, защото съм изпратил писмо с искане да се представи протокола от работата на експертната комисия. Очаквам да няма нарушение на принципите за прозрачност, обективност и равнопоставеност. В хода на самата процедура вече има такива индикации”, заяви президентът Радев пред журналисти.

Преди две седмици стана ясно, че междуведомствената експертна група, която оценяваше офертите за придобиване на нов боен самолет е приключила работата си и е излязла с доклад, в който офертите са получили числова оценка. От Министерство на отбраната, обаче заявиха, че този доклад няма да бъде правен публичен.

В момента би трябвало да работи т.нар. „политико-военна група”, която трябва да води преговори за подобряване на офертите и да направи собствена оценка на офертите. За въпросната група, обаче се знае твърде малко, като в момента единствената официална информация е, че групата е назначена със заповед на премиера Бойко Борисов на 26 октомври 2018 г.

Най-вероятно начело на групата е заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, като в нея се включват заместник-министри от министерства на икономиката, финансите и външните работи, както и офицери от въоръжените сили.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви в средата на октомври, че очаква изборът на нов изтребител да стане факт до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24
Следваща публикация
Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министърът на отбраната върна беларусците за нови преговори за ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отмени своята заповед, с която избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на щурмовиците Су-25 и върна процедурите за нов кръг от преговори.

Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

Министър Каракачанов: Не предлагаме да купим F-16, а да започнем преговори

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се опита да извърти случващото се в последните седмици около придобиването на нов изтребител, като каза, че няма решение за купуване на F-16, а само за започване на преговори. Това каза той днес, 6 януари 2019 г., в ефира на bTV.

Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Меню