Президентът Радев: Има индикации за липса на прозрачност и обективност в избора на нов изтребител

15 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има индикации за липса на прозрачност, обективност и равнопоставеност в процедурата за избор на нов изтребител. Това каза той днес, 12 ноември 2018 г. при посещението си в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

„Очаквам отговор от Министерство на отбраната, защото съм изпратил писмо с искане да се представи протокола от работата на експертната комисия. Очаквам да няма нарушение на принципите за прозрачност, обективност и равнопоставеност. В хода на самата процедура вече има такива индикации”, заяви президентът Радев пред журналисти.

Преди две седмици стана ясно, че междуведомствената експертна група, която оценяваше офертите за придобиване на нов боен самолет е приключила работата си и е излязла с доклад, в който офертите са получили числова оценка. От Министерство на отбраната, обаче заявиха, че този доклад няма да бъде правен публичен.

В момента би трябвало да работи т.нар. „политико-военна група”, която трябва да води преговори за подобряване на офертите и да направи собствена оценка на офертите. За въпросната група, обаче се знае твърде малко, като в момента единствената официална информация е, че групата е назначена със заповед на премиера Бойко Борисов на 26 октомври 2018 г.

Най-вероятно начело на групата е заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, като в нея се включват заместник-министри от министерства на икономиката, финансите и външните работи, както и офицери от въоръжените сили.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви в средата на октомври, че очаква изборът на нов изтребител да стане факт до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24
Следваща публикация
Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Соломон Паси твърди, че атаките срещу Каракачанов целят провал на покупката на F-16

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че атаките срещу военния министър Красимир Каракачанов целят провал на покупката на изтребителите F-16. Това написа той в профила си в социалната мрежа Twitter.

Политико-военна група, назначена от премиера, ще избере реално новия изтребител

Новият боен самолет за българските ВВС ще бъде избран от „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Бойко Борисов. Това се чете в отговора на парламентарен въпрос министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

Заместник-министър Зарпянов: Има червени линии в преговорите за F-16, които не трябва да преминаваме

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви днес, 5 май 2019 г., че в преговорите за F-16 има червени линии, които не бива да бъдат преминавани, като той заяви още, че договорът не бива да става факт на всяка цена. Това Запрянов каза в ефира на БНР.

Меню