Президентът Радев: Има индикации за липса на прозрачност и обективност в избора на нов изтребител

15 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има индикации за липса на прозрачност, обективност и равнопоставеност в процедурата за избор на нов изтребител. Това каза той днес, 12 ноември 2018 г. при посещението си в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

„Очаквам отговор от Министерство на отбраната, защото съм изпратил писмо с искане да се представи протокола от работата на експертната комисия. Очаквам да няма нарушение на принципите за прозрачност, обективност и равнопоставеност. В хода на самата процедура вече има такива индикации”, заяви президентът Радев пред журналисти.

Преди две седмици стана ясно, че междуведомствената експертна група, която оценяваше офертите за придобиване на нов боен самолет е приключила работата си и е излязла с доклад, в който офертите са получили числова оценка. От Министерство на отбраната, обаче заявиха, че този доклад няма да бъде правен публичен.

В момента би трябвало да работи т.нар. „политико-военна група”, която трябва да води преговори за подобряване на офертите и да направи собствена оценка на офертите. За въпросната група, обаче се знае твърде малко, като в момента единствената официална информация е, че групата е назначена със заповед на премиера Бойко Борисов на 26 октомври 2018 г.

Най-вероятно начело на групата е заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, като в нея се включват заместник-министри от министерства на икономиката, финансите и външните работи, както и офицери от въоръжените сили.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви в средата на октомври, че очаква изборът на нов изтребител да стане факт до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24
Следваща публикация
Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

Прекратиха обществената поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов № 43 от 30.03.2018 г., публикувано днес, 4 април 2018 г., процедурата на Министерството на отбраната за придобиване на лек витлов учебно-тренировъчен самолет беше прекратена.

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Меню