Соломон Паси твърди, че атаките срещу Каракачанов целят провал на покупката на F-16

11 прочитания

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че атаките срещу военния министър Красимир Каракачанов целят провал на покупката на изтребителите F-16. Това написа той в профила си в социалната мрежа Twitter.

Според Паси, атаката срещу Каракачанов била „платена от Москва” и целели провал на сделката за F-16. Паси също казва, че това съвпадало с визитата на крайнодесния френски политик Марин Льо Пен в София.

В своята публикация Соломон Паси е копирал и официалните профили в Twitter на премиера Борисов и посолството на САЩ у нас.


Версията, че Русия има проблем с това, че България би придобила осем броя F-16 се разпространява сериозно сред определени кръгове на обществото в момента. Припомняме, че единствената публична презентация на Lockheed Martin в рамките на настоящия процес за избор на нов боен самолет, бе организирана от Атлантическия клуб.

Вчера, 17 ноември 2018 г., лидерът на Атака Волен Сидеров призова Красимир Каракачанов да подаде оставка като вицепремиер и министър на отбраната. В петък оставка подаде другият вицепремиер на Обединените патриоти Валери Симеонов.

В последните седмици на главата на военния министър Каракачанов се струпа много, включително и корупционен скандал в Държавната агенция за българите в чужбина, който се свързва с лица приближени до ВМРО. Покрай този скандал плъзна слуха, че акцията на прокуратурата цели най-вече да направи Каракачанов по-сговорчив по сделката за новия изтребител.

Въпреки, че не е кристално ясно по какъв механизъм ще бъде направен избора за нов боен самолет е ясно, че ролята на военният министър ще бъде съществена и в крайна сметка именно той трябва да внесе предложението за гласуване в Министерски съвет.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Боцев очаква договора за изтребителя да е подписан през май – юни 2019 г.
Следваща публикация
Военно-политическата група няма да решава за новия изтребител
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Министър Каракачанов най-вероятно ще удължи работата на комисията за изтребителя

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес, 16 октомври 2018 г., че най-вероятно работата на експертната комисия, оценяваща офертите за нови изтребители, ще бъде удължена. Той също така се съгласи с призива на президента Радев за „радиомълчание” по темата.

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

Меню