Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?

18 прочитания

Офертата за осем новопроизведени изтребители F-16V надхвърля бюджета на България за покупка на нови бойни самолети с близо 300 млн. лева. Това съобщава информационният сайт „Офнюз”, позовавайки се на правителствени източници.

Сайтът съобщава, че при български бюджет от 1,8 млрд. лева, офертата на американската страна е за близо 2,1 млрд. лева. Всички тези суми са с ДДС.

Съмненията, че новопроизведените F-16 ще могат да се впишат в бюджета на България съществуват от няколко месеца, като до сега никой не е успял да ги обори. САЩ и Lockheed Martin упорито отказват да назоват цената на офертата си. От шведската страна също не дават точна сума на офертата си, но поне заявиха, че тя е под българския бюджет.

През юли 2018 г. Словакия съобщи, че купува 14 броя F-16V за сумата от €1,6 млрд. В словашкия пакет влизат самите самолети, необходимото обучение, самолетообслужващаат техника, логистика за две години и малък пакет въоръжение „въздух-въздух”. Българските изисквания са малко по-различни (например една година повече осигурена логистика), но „бакалските сметки” показват, че осем броя F-16V биха стрували около €914,3 млн. или около 1,788 млрд. лева. В подобни сделки по правило ДДС не се калкулира.

От тази гледна точка, информацията на „Офнюз” кореспондира с това, което може да очакваме като цени, ако САЩ и Lockheed Martin използват същата базова стойност на един самолет с всичко необходимо около него у нас, като тази в Словакия.

„Офнюз” съобщава и че по-високата цена може да се тушира чрез заем, който да разсрочи плащанията.

Сумата от 1,5 млрд. лева без ДДС (или 1,8 млрд. с ДДС) е заложена в инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет, който бе приет от Народното събрание през юни. Надвишаването на тази сума може да стане само и единствено с ново решение на Парламента, в което да се приеме по-голям бюджет. Заобикалянето на тази процедура, въпреки че вероятно има законови вратички за това, би предизвикала скандал. Също така, заемът може единствено да разсрочи сумата, но не и да я намали и да я вкара в рамките на надхвърления бюджет.

Днес, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който е ръководител на т.нар. „политико-военна група”, изрази надежда, че в рамките на предстоящите разговори, може да се постигне намаляване на цената, но отказа да съобщи какви са постъпилите ценови оферти. Единствено намекна, че употребяваните Eurofighter от Италия са най-евтини.

Свързани теми

Предишна публикация
Музеят на авиацията се мести в Пловдив
Следваща публикация
САЩ подкрепя напълно офертата за нови F-16
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Израел удари ирански цели в Сирия

Израелските въоръжени сили нанесоха масирен удар по разположение на сили на Иран в Сирия. Това стана днес, 10 май 2018 г., в отговор на ракетен обстрел от иранска страна.

Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител

Предаването „Офанзива” по Канал 3 събра коментари от представители на ДСП, БСП и ГЕРБ, след като вчера Народното събрание прие инвестиционния проект за нов изтребител. В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че след задраскването на състезателната процедура, вече е трудно да се говори за преговори за покупката на нови изтребители за ВВС, които да постигнат добри условия. Това каза той днес, 19 май 2019 г., пред журналисти.

Меню