Музеят на авиацията се мести в Пловдив

11 прочитания

Правителството прие вчера, 21 ноември 2018 г., решение, с което одобри преместването в Пловдив на Музея на авиацията – Крумово, филиал на Национален военно-исторически музей.

Необходимите средства за изпълнението на решението се осигуряват по бюджета на Министерството на отбраната в рамките на следващите бюджетни процедури, се казва в съобщението на правителството.

Музеят, който в момента се намира в съседство с авиобаза Крумово и международното летище на Пловдив, се намира там от основаването си през 1991 г. Музеят трябва да се премести в част от сградите на щаба на бившия 10-ти смесен авиационен корпус (САК), който се намирал в югозападния ъгъл на жк Тракия.

За сега не се съобщават нито срокове, нито бюджет за това преместване.

Идеите за преместването на музея в Пловдив витаят повече от 10 години. Тези идеи често се оправдават с това, че музеят ще има по-голяма посещаемост ако бъде бъде в рамките на Пловдив.

В същото време има и подозрения, че основната идея за преместването на музея е да се освободи крайно апетитният парцел, който граничи с международното летище на Пловдив. Теренът е собственост на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?
Следваща публикация
Срокът за подаване на оферти за концесията на летище София е удължен
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свободен вход в авиационния музей за 12 април

На 12 април 2019 г. (петък) Музеят на авиацията в Крумово, ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката с вход свободен от 9,00 до 17,00 часа и специална програма. Това съобщиха оттам.

Събития в цялата страна по случай 12 април

Празникът на авиацията и космонавтиката ще бъде отбелязан със събития из цялата страна, включително дни на отворените врати във военни бази и празнични програми. Това ще стане утре, 12 април 2019 г.

Музеят на авиацията със свободен вход на 16 октомври

На 16 октомври 2018 г. (вторник) от 10,00 до 17,00 часа Музеят на авиацията в Крумово – филиал на Националния военноисторически музей, ще работи с вход свободен по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България. Това съобщиха оттам.

Меню