Музеят на авиацията се мести в Пловдив

3 прочитания

Правителството прие вчера, 21 ноември 2018 г., решение, с което одобри преместването в Пловдив на Музея на авиацията – Крумово, филиал на Национален военно-исторически музей.

Необходимите средства за изпълнението на решението се осигуряват по бюджета на Министерството на отбраната в рамките на следващите бюджетни процедури, се казва в съобщението на правителството.

Музеят, който в момента се намира в съседство с авиобаза Крумово и международното летище на Пловдив, се намира там от основаването си през 1991 г. Музеят трябва да се премести в част от сградите на щаба на бившия 10-ти смесен авиационен корпус (САК), който се намирал в югозападния ъгъл на жк Тракия.

За сега не се съобщават нито срокове, нито бюджет за това преместване.

Идеите за преместването на музея в Пловдив витаят повече от 10 години. Тези идеи често се оправдават с това, че музеят ще има по-голяма посещаемост ако бъде бъде в рамките на Пловдив.

В същото време има и подозрения, че основната идея за преместването на музея е да се освободи крайно апетитният парцел, който граничи с международното летище на Пловдив. Теренът е собственост на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?
Следваща публикация
Срокът за подаване на оферти за концесията на летище София е удължен
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Музеят на авиацията със свободен вход на 16 октомври

На 16 октомври 2018 г. (вторник) от 10,00 до 17,00 часа Музеят на авиацията в Крумово – филиал на Националния военноисторически музей, ще работи с вход свободен по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България. Това съобщиха оттам.

3 прочитания

Музеят на авиация участва в „Нощта на музите”

На 18 май 2019 г. (събота) Музеят на авиацията в Крумово ще се включи за поредна година в Европейската „Нощ на музеите“ с вход свободен от 16,00 до 20,00 часа. Това съобщиха от музея.

630 прочитания

Събития в цялата страна по случай 12 април

Празникът на авиацията и космонавтиката ще бъде отбелязан със събития из цялата страна, включително дни на отворените врати във военни бази и празнични програми. Това ще стане утре, 12 април 2019 г.

1K прочитания
Меню