Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

16 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

„Ако възникне хипотезата, че трябва да се увеличат парите за самолетите, това означава да започнем цялата процедура отначало, защото Парламента е гласувал 1,5 млрд. без ДДС или 1,8 млрд. с ДДС. Ако някой реши да вдига парите за този проект, това значи процедурата отначало и да загубим още една година. И това няма как да стане, защото ако го направим това за една от страните, това значи да има обжалване от другите две страни, които играят по условията одобрени от Парламента”, заяви Каракачанов.

Коментарът на министъра на отбраната идва на фона на индикациите, че офертата на САЩ за нови F-16 не влиза в българския бюджет и че има размисли върху това българският бюджет да бъде повишен за да не се елиминира американското предложение.

Каракачанов уточни, че освен бюджета, Парламентът е уточни и способностите, които трябва да притежават новите бойни самолети.

„За мен е най-важното накрая да видим цените, които дават да отговарят на това, което ние може да отделим и разбира се, способностите на тези самолети да изпълняват задачата си по защита на въздушното пространство и суверенитета на Република България”, смята военният министър.

Каракачанов каза още, че единствената посока в която иска да вижда движение на цените е надолу с надежда за проекта да се дадат по-малко от 1,5 млрд. лева.

Министърът на отбраната коментира и твърденията на американския посланик, че F-16 е най-добрият изтребител за България.

„Всеки рекламира своята продукция. Какво очаквате, американският посланик да не каже, че американският самолет е най-добър? Той рекламира, но същото го правят и шведските колеги, и италианците за Eurofighter. Всеки си рекламира стоката”, каза Красимир Каракачанов и обясни, че няма да се поддава на външен натиск по изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Преместването на авиационния музей ще струва 13 млн. лева
Следваща публикация
Срокът за подаване на оферти за концесията на летище София е удължен
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител

Предаването „Офанзива” по Канал 3 събра коментари от представители на ДСП, БСП и ГЕРБ, след като вчера Народното събрание прие инвестиционния проект за нов изтребител. В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов.

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Президентът Радев: Нямам против F-16, но трябва да се спазват българските интереси

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че няма нищо против покупката на изтребителите F-16, но постави въпроса дали са били спазени българските интереси. Това каза той днес, 18 юли 2019 г.

Меню