Чешкият път в обучението

2K прочитания

Чехия има уникална система за военно летателно обучение, работеща добре вече 14 години. Тя съществува извън рамките на ВВС или военното министерство, защото е дъщерна компания на основния държавен авиоремонтен завод в страната – LOM Praha (ЛОМ Прага). Въпреки, че е цивилно предприятие със 100% държавна собственост, тя е под строг контрол и работи в тясно взаимодействие с военното министерство и ВВС на страната.

Известна под съкращението CLV (Centrum leteckého výcviku – Център за летателно обучение), организацията се базира в Пардубице, на около 100 km югоизточно от столицата Прага и освен за чешките ВВС, работи и за голям брой чуждестранни клиенти. От започването на работа през април 2004 г. до края на 2017 г. общото пролетяно време в CLV е над 65 000 часа. Директорът на центъра, подполковникът от резерва Ярослав Шпачек, каза пред АЕРО, че това е единствената организация за военно летателно обучение в страните от Европейския съюз и НАТО, която предлага комплекси услуги – както за обучение на пилоти на реактивни самолети, така и на транспортни самолети и хеликоптери. Също се предлага и изключително съвременен център за тактическа симулация (бойно използване „въздух-земя“ и „въздух-въздух“) за летци на реактивни бойни самолети, офицери за бойно управление и предни авиационни насочвачи.

Бизнес не като всеки друг
Днес CLV работи като добре смазана машина за военно летателно обучение, чиято основно задача е да задоволява нуждите на чешките ВВС с различни видове обучения – както на нов летателен състава, така и различни курсове за повишена подготовка, опреснителни курсове и поддържане на летателна подготовка на щабни офицери-летци. Същевременно, в последните години се наблюдава и ръст на международното обучение, основно представено от курсове на Ми-17. CLV е предоставял в миналото такова обучение на пилоти от Афганистан, Ирак, САЩ, Полша и Кения, и сега продължава активно да извършва обучение на нови пилоти на Ми-17 за Афганистан.

Първият летателен ден на CLV е проведен на 1 април 2004 г., като компанията продължава традицията на летателното обучение в Чехия, провеждано дотогава от 34-а специална авиационна база в Пардубице. Базата е затворена през ноември 2003 г. по линия на радикалните съкращения на структурата на ВВС на Чехия, предприети от военното министерство на страната. В тази сложна ситуация, когато ВВС остават без летателно обучение, ръка подава местната авиационна индустрия в лицето на LOM Praha. Това е държавна компания, чиято основна дейност е ремонт на военни вертолети и двигатели – основно Ми-17 и Ми-24/35, както и техните двигатели и двигателя АИ-25ТЛ за учебно-тренировъчния самолет L-39.

Тя основава CVL като своя дъщерна компания, наемайки самолети и вертолети от министерството на отбраната на Чехия, както и сгради, хангар и укрития за самолети на летище Пардубице, което остава военна собственост. За да започне обучение на военни пилоти, летателният и инженерно-техническият състав на центъра (съставен от пенсионирани военни) е сертифициран от военната авиационна администрация на Чехия, която се намира под шапката на военното министерство. Освен за сертифициране на персонала, тя също контролира летателната годност на самолетите и вертолетите на CLV, а програмите за обучение се спускат от ВВС. Изпълнението на програмите (тоест качеството на обучението в CLV) също се контролира от ВВС. В рамките на кооперацията между военни и индустрия, установена на летище Пардубице, ВВС отговарят за поддръжката на летището, ръководството на въздушното движение, метеорологичната служба и аеронавигационните средства. Също така в CVL има и постоянен представител на ВВС, който е пилот, в щата на летище Пардубице. Той е оторизиран да извършва контролни полети с обучаеми, с цел да проверява качеството на процеса на обучение на всички негови етапи.

В началото авиопаркът на CLV е включвал осем реактивни учебно-тренировъчни самолети L-39C (това са били най-новите самолети на чешките ВВС, производство от 90-те години), осем витлови самолети Zlin Z-142CAF (за скрининг и начално обучение), два турбовитлови самолета L410UVP плюс пет хеликоптера Ми-2 и три Ми-17 (по-късно броят им е увеличен до шест за двата типа). Инструкторите са с голям опит, натрупан във ВВС на Чехословакия и Чехия, като летят на два типа летателни апарати (примерно L-39C и Z142CAF или пък Ми-2 и Ми-17).

Освен летателно обучение, центърът в Пардубице предлага и обучение на симулатори – с частични тренировъчни устройства (тренажори) за обучение на Ми-2, Ми-17 и L-39C. Те са произведени от друго дъщерно дружество на LOM Praha – VR Group, базирано в Бърно. Симулаторите условно наподобяват кабината на летателния апарат, като приборното табло се състои от един голям тъчскрийн екран, а органите за управление (лостове и педали) са взети от реални апарати. На органите за управление има имитатори на натоварване, за да се наподобява реалното им натоварване в полет. Изобразяването на външната обстановка става на големи екрани.

Симулаторите се използват на първоначалния етап на обучението, основно за да запознаят обучаемите с процедурите в кабината на земята и в полет, като на тях всеки обучаем се упражнява по 10 часа. По-специално за симулацията на полетните условия се ползва общ математически модел, който дава възможност на обучаемите да се запознаят с основните особености на всички етапи на полета – както в нормални, така и в аварийни симулации. След това пилотите преминават още едно обучение, с пет часа на пълен полетен симулатор в Острава, преди да започнат полети на Ми-17.

Също така, CLV има собствен служба за обективен контрол, която основно се занимава с оборудването, монтирано на L-39C и Ми-17. Те разполагат с има модерно цифрово устройство за записване на полетната информация (местно производство), която се сваля и преглежда след всеки полет за оценка на качеството на изпълнение на летателната задача и работата на системите на летателния апарат. Цялата информация от протичането на полета, включително и компютърна графика на траекторията на полета се изобразява на три екрана.

Авиопаркът
Днес CLV разполага със седем L-39C, осем Z-142CAF, два L410UVP, шест Ми-17 и четири чисто нови леки учебни вертолета Enstrom 480B-G. Също така се поддържа в летателна годност и един Ми-2. Той обаче не се използва за обучение, а служи само за демонстрации по време на авиационни празници.

Независимо от свята възраст, основният парк от L-39С, Z-142CAF и Ми-17 продължава да се поддържа в много добро състояние, като ресурсите на машините позволяват безпроблемна експлоатация поне до средата на следващото десетилетие.

В допълнение към основната задача за обучение на млади пилоти, самолетите на CLV се използват за всякакви други спомагателни задачи, заявявани от чешките ВВС, като например поддържане на подготовката на щабни пилоти и даване на цели, по които са се тренират бойни самолети и наземни части за ПВО. Освен това, L-39C се използват за повишена подготовка на млади пилоти от изтребителната авиобаза в Чеслав, преди те да се приучат на L-159 ALCA и след това на JAS-39C/D Gripen.

Тук може да споменем, че по време на посещението на АЕРО L410UVP изпълняваше едни странни задачи – полети с полицейски кучета от целия район, за да се адаптират към въздушен транспорт. Това става в рамките на четири полета, всеки с продължителност по 15 минути, където се сменяха кучетата с техните водачи.

Както обясни подполковникът от резерва Радомил Клима, който работи като наземен инструктор в CLV, всеки октомври ВВС дават заявка за летателните часове за следващата година. Тази заявка след това може да се променя до четири пъти по време на годината, за може ВВС да получат максимума летателни часове за конкретните нужди. Годишно в CLV летателно обучение преминават между 40 и 70 млади пилоти – чехи и чужденци (тук се включват както новите пилоти за ВВС, така и други преминаващи по-кратки специализирани курсове). Според директора Шпачек центърът има капацитет да поеме още обучаеми летци, които може да дойдат от чужбина.

Въвеждането на Enstrom 480B-G
Най-новата придобивка на CLV са четири учебни хеликоптера Enstrom 48B-G. Те са военно-регистрирани от военните авиационни власти на Чехия, както постъпват в цента в периода юни – август 2018. В близко бъдеще те ще бъдат допълнени от още два, но те ще бъдат с цивилна регистрация – ще се използват за обучение на чуждестранни военни пилоти (сега за първоначалното обучение на пилоти за Афганистан се използват цивилно-регистрирани R-44, оперирани от компания-подизпълнител). Гражданската регистрация означава, че тези машини ще летят и ще се обслужват по гражданските правила (на ЕASA), съдържащи далеч по-малко ограничения от днешните чешки военни правила за поддържане на летателната годност, сертифициране на летателния и технически състав и провеждане на учебни полети.

Първите две машини са въведени в експлоатация в CLV на 21 юни 2018 г. Това е и датата, на която ветеранът Ми-2 официално е изведен от експлоатация.

Въвеждането на Enstrom 480B-G може да се определи като малка революция в обучението на хеликоптерни пилоти в CLV, предлагайки много повече възможности благодарение на новите възможности, добри летателно-технически характеристики и ниските директни оперативни разходи.

Купуването на машините е станало през 2017 г., като компанията LOM Praha Trade (друга дъщерна фирма на LOM Praha, извършваща търговска дейност в полза на фирмата-майка) организира състезателна процедура за купуване на учебно-тренировъчни хеликоптери. По това време е направена оценка, че удължаването на ресурса на наличните Ми-2 чрез изпълнение на още един основен ремонт ще бъде равно на цената на купуването на нови еднодвигателни машини. По времето на избора обаче пазарът на еднодвигателни хеликоптери, подходящи за летателно обучение на военни пилоти, е доста ограничен. Отначало пет типа са подложени на оценка, от които три американски (Enstrom 480B-G, Bell 505 и MD 500) и два европейски (полският SW-4 и френският H125). В крайна сметка късият списък с кандидатите оставя в състезанието два американски типа – Enstrom 480B-G и Bell 505. Изборът пада върху първия, защото е готов за незабавна доставка в конфигурация, отговаряща на всички изисквания, докато при Bell 505 е трябвало да се чака за адаптирането на кабината за работа с очила за нощно виждане.

Договорът за Enstrom 480B-G e подписан през октомври 2017 и първите две машини пристигат на чешка земя през май 2018 г. В допълнение към хеликоптерите, договорът включва още доставка на наземно оборудване, резервни части и обучение на първоначална група от трима пилоти-инструктори и техници.

Enstrom 480B-G е последен вариант от добре известната фамилия 480 на американския производител, който използва цифрова авионика, представена от интегрирания комплекс Garmin G1000H. Той включва два голямоформатни цветни дисплея на приборното табло, които заместват всички конвенционални прибори. Това изобразяване на пилотажно-навигационната информация и параметрите на работа на двигателя намалява работното натоварване върху пилота, предоставяйки му цялата необходима информация за полета и работа на двигателя, горивния разход и местоположението на машината.

Също така, машините на CLV съвместими с очила за нощно виждане и допълнителна радиостанция за военния диапазон честоти, което позволява машините да се използват и при военни учения.

Курсът за приучване на пилотите, изпълнен на място в Чехия е включвал по седем часа за всеки от трима опитни инструктори на цивилно-регистрирана машина в Храдец Кралове недалеч от Пардубице, където се базира официалният представител на фирмата производител, чешката компания DSA. След това тези трима инструктори обучават допълнителни инструктори в CLV след доставката на машините през юни и юли, а обучението на курсанти и лейтенанти в центъра започва от 1 август.

Както сподели директорът на CLV Шпачек, Enstrom 480B-G се е оказал удачен избор, защото машината има много добра управляемост, лесно се усвоява и предлага възможност по време на полет на средната седалка да има още един обучаем, който да наблюдава полета и се учи допълнително.

Шпачек е изключително опитен пилот с над 4000 часа във въздуха. Той е изкарал по-голямата част от службата си във ВВС летейки на боен хеликоптер Ми-24, с над 2200 часа. След това служи в Щаба по отбраната, където отговаря за развитието на хеликоптерната авиация. След това, за срок от седем години той лети в компания за спешна медицинска помощ в Чехия (Alfa Helicopter) на хеликоптер ЕС135, където натрупва голям опит за полети с очила за нощно виждане при изпълнение на медицински задачи и има над 1000 часа. Днес Шпачек е сред инструкторите на CLV, летящи най-интензивно на Enstorm 480B-G, като от май до края на септември е натрупал 55 часа, основно инструкторска работа. В момента той поддържа своята подготовка на Ми-17 и Z-142CAF във CLV, продължава да лети на Ми-24, и поддържа цивилен бривет CPL(H) на хеликоптери ЕC135 и Bell 206.

Серията Enstorm 480 има добра репутация като машини с добра история на безопасност на полетите, устойчивост и комфорт, запазвайки добри характеристики при полети в горещо време и на голяма надморска височина. Задвижва се от един газотурбинен двигател Rolls-Royce 250-C20W с мощност 420 shp. Носещият винт е с три лопати с голяма инерция, което подобрява възможностите за авторотация при изпълнение на аварийно кацане при отказал двигател. От наличната мощност на двигателя само 277 shp се ползват в крейсерски полет, а останалата мощност е резерв, използваем при полет с максимална маса в горещо време и голяма надморска височина. Също така има много разширени ограничения при полети със страничен вятър от всяка посока – до скорост 25 възла (46 km/h). Благодарение на остъклението на носовата част пилотите имат видимост по хоризонтала в сектор от 240 градуса. Максималната излетна маса е 1361 kg и машина има високо плазово шаси за изпълнение на авиационни работи, позволяващо използване на кука за външен товар с носеща способност от 450 kg.

Комплексът авионика Garmin 1000H има два дисплея с размер на диагонала 10,4 инча. Горният е многофункционален дисплей, който работи като основен полетен дисплей, с информация наложена върху картина на терена. Долният дисплей показва информация за работата на двигателя, горивния разход и остатък, оборотите на носещия винт и неговия въртящ момент (показател за използваната мощност). Също има и информация за избраните честоти на работа на радиостанциите.

Enstrom 480B-G се използва в CLV за основно и повишено обучение на пилоти за хеликоптерната авиация на чешките ВВС. Курсът на обучение в Пардубице има продължителност 150 часа, които по правило ще се изпълняват в два учебни периода. Наземното обучение в първия период е с продължителност една седмица и половина – двойно по-малко от това на Ми-2, където конструкцията е много по-сложна и има повече системи. При първият период се обучават курсанти от националната военна академия в Бърно и продължителността е тридесет дни и 20 летателни часа.

Преди да започнат това обучение, през предишната година курсантите трети курс вече са изпълнили по 50 часа във въздуха на витлов самолет за начално обучение и скрининг (подбор) Zlin Z-142CAF. След завършването му те се разпределят за по-нататъшно обучение в специализирани потоци – на изтребители, транспортни самолети и хеликоптери.

Карел Гласл е курсант четвърти курс, обучаващ се от три седмици на Enstrom 480B-G по време на посещението на АЕРО в Пардубице през август т.г. От тази есен е вече петокурсник и догодина ще завърши военни университет в Бърно. Той споделя, че от неговия випуск има подбрани десет курсанти, обучаващи се за пилоти. След завършване на първоначалното обучение на Z-142CAF в трети курс, петима от тях са разпределени на хеликоптери, четирима отиват да се обучават за пилоти на изтребители, а един преминава обучение за транспортен пилот.

Обучението в първия период на хеликоптерния поток включва висене, прост пилотаж, авторотация и полети по кръга за отработване на кацане. Този период завършва със самостоятелен полет.

Вторият период е след завършването на военното образование на курсантите в Бърно и присвояването на първо офицерско знание. При него се включва обучение полети по маршрут, в група и малка височина. След това подготовката продължава с полети по прибори и през нощта, включително с използване на очила за нощно виждане, както и полети с товар на външно окачване. Подготовката за полети с очила за нощно виждане и външен товар преди са е изпълнявала на Ми-17, но сега новата еднодвигателна машина дава възможност това да се прави много по-бързо и по-евтино.

След завършване на този период, който има продължителност около година, лейтенантите се разпределят по частите на ВВС, въоръжени с хеликоптери. Тези, предназначени да летят на Ми-17 и Ми-171Ш продължават своето обучение в CLV, където преминават курс за втори пилоти с продължителност 45 часа. Лейтенантите, разпределени на бойни машини направо преминават курс на Ми-24, както и тези за транспортните хеликоптери W-3. На по-късен етап вторите пилоти на Ми-17 се връщат в CLV където преминават командирска програма и други курсове за повишена подготовка (напр. търсене и спасяване, транспортиране на външен товар и полети с очила за нощно виждане). Така например, за започване на курс за летци-инструктори се изисква минимален нальот от 600 часа, от които поне 50 часа са на Ми-17. Също така се провеждат и курсове за бордни техници.

Ми-17 се използва и за курсове за чуждестранни пилоти в CLV, основно от Афганистан. След завършване на основен курс за подготовка в граждански авиационен учебен център в Храдец Кралове (където те се обучават на R-44 с бутален двигател), те преминават курсове за втори пилоти на Ми-17 в Пардубице и се връщат в своята родина.

Самолетното обучение
Началното обучение на самолет за всички курсантни-пилоти за чешките ВВС на самолет Z-142CAF включва наземна част и полети. Наземната част, където се изучава устройството на самолета е с продължителност една седмица, след което още четири седмици се изучават авиационни дисциплини (включени в курса за обучение на цивилни пилоти до ниво PPL) и още три седмици се изискват за допълнително обучение по навигация (самолетоводене), аеродинамика, наредби и стандарти, комуникационни процедури, основи на радиообмена на английски език, нормални и аварийни процедури, процедури за полети по прибори, полетна информация, планиране на мисията, метеорология и особености на полети в група.

Летателната част на курса има за цел да провери пригодността на курсанта за военен пилот. Всеки курсант изпълнява по три до четири полета на седмица с продължителност до 1 час и 40 минути. Така за три месеца курсантите налитат по 50 часа. Упражненията включват полети по кръга (първият самостоятелен полет е след 30 часа), прост пилотаж в зона, аварийни процедури, полети на малка височина, навигация на средна и малка височина, група (полет в двойка като водач и воден), процедури за полети по прибори и сложен пилотаж.

В зависимост от напредъка и показаните умения, а също така и от моментните нужди на ВВС, курсантите се разпределят в изтребителен, транспортен и хеликоптерен поток.

Изтребителният курс, изпълняван на реактивни самолети L-39C, е с продължителност 200 часа за две години. След това младите пилоти продължават своето обучение на L-39ZA в изтребителната авиобаза в Часлав, на който отработват бойно използване по земни цели с оръдие, ракети и бомби. Чак след това те постъпват в ескадрилата, въоръжена с леки щурмови самолети L-159, където продължават да набират опит и най-добрите от тях преминават на изтребител JAS 39C/D Gripen след натрупване на общо 500 часа. На всеки две години се приучват по двама или трима пилоти за Gripen.

Времето за подготовка от начало на обучението на Gripen до допускане на бойно дежурство е с продължителност една година. Курсът за първоначалното обучение на Gripen се изпълнява в Швеция и включва 30 часа полети. След това в Чехия новите пилоти преминават допълнителни подготовки преди да бъдат допуснати за носене на бойно дежурство.

Курсът на транспортните пилоти се провежда на L-410UVP в Пардубице и има продължителност 100 часа, изпълнявани за една година.

Снимки – Александър МЛАДЕНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Излиза предварителният доклад за катастрофата на 737 на Lion Air
Следваща публикация
TAP Air Portugal получи първия A330neo
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цел: Ефективност на достъпни цени

Платена публикация Геополитическата обстановка, пред която е изправена Източна Европа, е изключително сложна. България внимателно…

Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Вчера, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Меню