Излиза предварителният доклад за катастрофата на 737 на Lion Air

15 прочитания

Предварителния доклад за катастрофата на Boeing 737 Max на индонезийската авиокомпания Lion Air ще бъде публикуван утре, 28 ноември 2018 г. Това съобщава Reuters, като агенцията съобщава предварително за неговото съдържание.

Докладът, който по изискване трябва да се публикува в рамките на 30 дни след инцидента, очаквано не дава категорични заключения за причините за инцидента, но според Reuters, основното внимание е отделено на системата за управление.

Според Reuters, които цитират индонезийските разследващи органи, самолетът е получил погрешни индикации, че изпада в режим на срив, поради отказ в сензорите за отчитане на ъгъла на атака. В този момент е сработил новият режим в системата за управление. Т.нар. MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) е режим уникален за последното поколение Max на модела 737.

Режимът е вкарал самолета в пикиране, опитвайки се да го изкара от срив, в който той въобще не е изпадал. Екипажът се е опитвал известно време да се бори с машината, но в крайна сметка тя се е разбила в морето, убивайки всички 189 души на брода си.

Има индикации, че подобни случаи е имало и при предишни полети в Lion Air, но те са били успешно парирани от екипажите. Режимът MCAS, обаче не е бил описан въобще в наръчниците за летателна експлоатация на авиокомпанията. Информация за него са нямали и други авиокомпании, които експлоатират 737 Max.

В резултат на първите изводи от катастрофата американската авиационна администрация FAA излезе със спешна директива за летателна годност, която обръща внимание точно на този режим на системата за управление и справянето с евентуални проблеми с него.

Boeing събира сериозни критики за това, че не е разяснила наличието на нов режим в управлението на самолета, но от компанията твърдят, че това е било дискутирано с операторите още през 2016 г.

В същото време Lion Air, един от най-големите превозвачи в Азия, също е критикуван за начина по който поддържа летателната си техника, тъй като катастрофиралият самолет е имал проблем със сензорите си за скорост и ъгъл на атака в последните си четири полета.

Разследващите все още не са открили записвача на разговора в пилотската кабина, но разполагат с рекордера на полетни данни, който бе открит непокътнат.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството отпусна близо 130 млн. за поддръжката на Су-25 и МиГ-29
Следваща публикация
Чешкият път в обучението
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Grand Caravan катастрофира в Коста Рика

Турбовитлов самолет Cessna 208B Grand Caravan катастрофира в Коста Рика. При инцидента са загинали всички намиращи се на борда му 12 човека. Катастрофата е станала на 31 декември 2017 г.

Тръмп предложи на Boeing да ребрандира 737 Max, но компанията има други идеи

Американският президент Доналд Тръмп предложи на Boeing да ребрандират своя проблемен модел 737 Max, но самолетостроителят се е фокусирал върху решаването на техническите проблеми и се опитва да намери реални решения за спечелване на публичното доверие, съобщава Reuters.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Меню