Китай е получил всички свои Су-35

48 прочитания

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Според „Интерфакс” последните Су-35 са били доставени наскоро, а стоки и услуги по договора ще бъдат предоставяни до 2020 г. Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (държавен орган отговарящ за оръжейния експорт) е отказала официален коментар.

Китай поръча 24 броя Су-35 през ноември 2015 г. Стойността на договора не бе оповестена официално, но се смята, че доставката на самите самолети е струвала около $2,5 млрд.

Първите четири изтребители, които са произведени в авиационния завод в Комсомолск на Амур, са били предадени през декември 2016 г. През 2017 г. са доставени 10 машини, а през юни 2018 г. още пет. Явно последните пет са били изпратени в Китай тази есен.

Изтребителите Су-35 са на въоръжение в 6-та авиационна бригада, която се намира в южната китайска провинция Гуандун. Преди това бригадата е експлоатирала Су-27СК.

Китай е първият експортен клиент на Су-35. През септември 2018 г. САЩ наложи санкции на Китай във връзка с покупката на ЗРК С-400 и Су-35. Санкциите са свързани със закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), който цели натиск срещу Русия, заради кризата в Украйна, намесата ѝ в изборите в САЩ, гражданската война в Сирия и други.

Свързани теми

Предишна публикация
Япония се подготвя да поръча още 100 F-35
Следваща публикация
Показаха първия прототип на Ил-112В
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Castle Forge 2021

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в…

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.

Канада смята да оперира със своите остарели изтребители CF-18 поне още около 15 години. До сега страната планираше тези самолети да се пенсионират около 2025 г. Това съобщава канадския вестник National Post.

Меню