Китай е получил всички свои Су-35

48 прочитания

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Според „Интерфакс” последните Су-35 са били доставени наскоро, а стоки и услуги по договора ще бъдат предоставяни до 2020 г. Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (държавен орган отговарящ за оръжейния експорт) е отказала официален коментар.

Китай поръча 24 броя Су-35 през ноември 2015 г. Стойността на договора не бе оповестена официално, но се смята, че доставката на самите самолети е струвала около $2,5 млрд.

Първите четири изтребители, които са произведени в авиационния завод в Комсомолск на Амур, са били предадени през декември 2016 г. През 2017 г. са доставени 10 машини, а през юни 2018 г. още пет. Явно последните пет са били изпратени в Китай тази есен.

Изтребителите Су-35 са на въоръжение в 6-та авиационна бригада, която се намира в южната китайска провинция Гуандун. Преди това бригадата е експлоатирала Су-27СК.

Китай е първият експортен клиент на Су-35. През септември 2018 г. САЩ наложи санкции на Китай във връзка с покупката на ЗРК С-400 и Су-35. Санкциите са свързани със закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), който цели натиск срещу Русия, заради кризата в Украйна, намесата ѝ в изборите в САЩ, гражданската война в Сирия и други.

Свързани теми

Предишна публикация
Япония се подготвя да поръча още 100 F-35
Следваща публикация
Показаха първия прототип на Ил-112В
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Германия купува авиобоеприпаси

Германското правителство отпусна допълнителни средства на МО на страната за покупка на голям брой управляеми…

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Меню