Китай е получил всички свои Су-35

47 прочитания

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Според „Интерфакс” последните Су-35 са били доставени наскоро, а стоки и услуги по договора ще бъдат предоставяни до 2020 г. Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (държавен орган отговарящ за оръжейния експорт) е отказала официален коментар.

Китай поръча 24 броя Су-35 през ноември 2015 г. Стойността на договора не бе оповестена официално, но се смята, че доставката на самите самолети е струвала около $2,5 млрд.

Първите четири изтребители, които са произведени в авиационния завод в Комсомолск на Амур, са били предадени през декември 2016 г. През 2017 г. са доставени 10 машини, а през юни 2018 г. още пет. Явно последните пет са били изпратени в Китай тази есен.

Изтребителите Су-35 са на въоръжение в 6-та авиационна бригада, която се намира в южната китайска провинция Гуандун. Преди това бригадата е експлоатирала Су-27СК.

Китай е първият експортен клиент на Су-35. През септември 2018 г. САЩ наложи санкции на Китай във връзка с покупката на ЗРК С-400 и Су-35. Санкциите са свързани със закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), който цели натиск срещу Русия, заради кризата в Украйна, намесата ѝ в изборите в САЩ, гражданската война в Сирия и други.

Свързани теми

Предишна публикация
Япония се подготвя да поръча още 100 F-35
Следваща публикация
Показаха първия прототип на Ил-112В
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Меню