Тайван се интересува от F-16V

63 прочитания

Тайван се е отказал от желанията си да купува F-35 и вместо това ще се опита да издейства сделка от САЩ за 66 броя F-16V. Това съобщава местната информационна агенция UDN.

Според UDN ВВС на страната планират да подменят сега използваните около 50 броя F-5E/F с новопроизведени F-16V, като се споменава цифрата 66. Проучванията по въпроса са започнали това лято и МО на Тайван се надява, че до края на годината ще могат да пуснат официално искане за оферта до правителството на САЩ.

Тайван се надява и да поеме част от производството на типа, както и сглобяването му, за да може да си гарантира, че ще може да развива и поддържа типа самостоятелно и в бъдеще. Като в същото време се осигурява и работа за местната авиационна индустрия.

Надеждите на тайванското правителство били да има сделка около 2020 г.

Според UDN, покупката на 66 броя F-16V, както и всичко необходимо за експлоатацията им, би излязла около $10 млрд., но ако се поеме част от производството сумата ще е различна.

Тайван в момента модернизира 145 от своите F-16 Block 20 до новия стандарт V. Стойността на сделката е близо $3,5 млрд. Първият модернизиран изтребител бе предаден през октомври тази година, а цялата модернизация трябва да приключи около 2022 г.

Особеното международно положение на Тайван правят всички оръжейни сделки особено деликатен процес. Китайската народна република смята, че страната, чието официално име е „Република Китай” за част територията си. Тайван поддържа официални дипломатически отношения с едва 20 страни по света.

В последното десетилетие Тайван имаше желание да придобие 66 броя новопроизведени F-16C/D, но САЩ не разрешиха експорта и вместо това дадоха зелена светлина за модернизация на наличните F-16 Block 20. Страната имаше и желание за покупката на F-35, но въпросът в момента е безнадежден, не само поради нежеланието на САЩ да дразнят излишно Китай, но и заради опасенията, че изтребителите ще са обект на шпионаж от китайска страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Нигерия получава 12 Super Tucano
Следваща публикация
Египет желае да купи 10 броя AH-64E
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

БСП няма да подкрепи покупката на F-16 при сегашните условия

БСП няма да подкрепи решението на правителството за започване на преговори за покупка на F-16, тъй като то противоречи на решението на Народното събрание от юни 2018 г. Това заявиха от партията днес, 8 януари 2019 г.

Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale

Индийските ВВС оказват сериозен натиск за придобиването на още 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, след като миналата есен страната подписа за същото количество. Това съобщава индийския вестник Times of India.

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Меню