Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

55 прочитания

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес е изпратила вече официално писмо до своите колеги във Франция и Германия, в което иска страната ѝ да бъде включена в проекта, като желае това да се официализира с писмо за намерение или меморандум за разбирателство.

FCAS ще бъде система от системи, която ще е изградена от ново поколение оръжия, няколко различни вида безпилотни апарати и разбира се, нов боен самолет под индекса NGF.

Планира се Испания да вложи около €25 млн. в разработката на самолета в следващите две години. Не е известно какъв процент ще е това от общите средства, които са нужни за работа по машината до 2020 г.

Reuters съобщава, че първоначално Франция и Германия са искали Испания само като наблюдател в проекта, но това решение е било променено, след задълбочени разговори. Агенцията съобщава, че на изложението в Бурже догодина трите страни ще формализират отношенията си.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ блокираха продажбата на израелски F-16 за Хърватска
Следваща публикация
Бразилски съд блокира сливането на Boeing и Embraer
55 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветан Цветанов: Не чух за държава от НАТО, която да няма F-16

„Във всички доклади и информацията, която бе изнесена, аз не чух държава членка на НАТО или съседна нам държава, с изключение на Сърбия, където на въоръжение да има нещо по-различно от F-16. Или F-35, за държави, където започва съответното договаряне”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след заседанието на КСНС, което се проведе днес, 19 април 2018 г.

Ирак получи всички поръчани F-16

На 3 май 2019 г. в иракската авиобаза Балад, край Багдад, се приземи последната многоцелеви изтребители F-16C/D Block 52, които ВВС на Ирак поръчаха в началото на десетилетието.

Първи полети с F-35 от палубата на HMS Queen Elizabeth

Първите полети с изтребителя със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B от палубата на новия британски самолетоносач HMS Queen Elizabeth станаха факт. Събитието е станало на 25 септември 2018 г., но за него бе съобщено едва късно снощи.

Меню