Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

56 прочитания

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес е изпратила вече официално писмо до своите колеги във Франция и Германия, в което иска страната ѝ да бъде включена в проекта, като желае това да се официализира с писмо за намерение или меморандум за разбирателство.

FCAS ще бъде система от системи, която ще е изградена от ново поколение оръжия, няколко различни вида безпилотни апарати и разбира се, нов боен самолет под индекса NGF.

Планира се Испания да вложи около €25 млн. в разработката на самолета в следващите две години. Не е известно какъв процент ще е това от общите средства, които са нужни за работа по машината до 2020 г.

Reuters съобщава, че първоначално Франция и Германия са искали Испания само като наблюдател в проекта, но това решение е било променено, след задълбочени разговори. Агенцията съобщава, че на изложението в Бурже догодина трите страни ще формализират отношенията си.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ блокираха продажбата на израелски F-16 за Хърватска
Следваща публикация
Бразилски съд блокира сливането на Boeing и Embraer
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…
Меню