Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация

22 прочитания

В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.

Военният министър Марио Кунасек заяви през юни, че се прави преглед на решението на предишното правителство за отказ от експлоатираните в момента изтребители Eurofighter. През миналото лято тогавашният министър на отбраната Ханс Петер Доскозил реши да пенсионира типа след 2020 г. и да го замести с по-евтин еднодвигателен изтребител.

Според Die Presse, двете партии, които изграждат управляващата коалиция са на диаметрално противоположни позиции. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц и неговата консервативна Народна партия са за това страната да продължи да използва своите Eurofighter, въпреки високата им цена за експлоатация и въпреки съдебните дела, които се водят срещу едноименния консорциум.

Другият коалиционен партньор крайно-дясната Партия на свободата, от чийто редици е и военният министър, обаче смятат, че трябва възможно най-скоро Eurofighter да се извади от въоръжение и да се купи еднодвигателен изтребител, като в партията се фаворитизира покупката на Gripen вместо другата потенциална еднодвигателна опция – F-16V.

Ситуацията с австрийските Eurofighter има и друго измерение. Те са от Tranche 1, вариация която след 2021 г. няма да се експлоатира от нито един друг оператор. Това ще принуди Австрия да предприеме скъпа модернизация за да ги докара до стандарта Tranche 2.

Освен въпросът за изтребителите, пред Австрия има и друг спешен за разрешаване въпрос. Учебно-тренировъчните самолети Saab 105, които понякога се използват и за охрана на въздушното пространство, заради високите разходи на Eurofighter, също са за замяна.

Това поставя и друг въпрос пред австрийското правителство – дали въобще да се търси нов учебен самолет, който да подпомага бойните задачи или да се премине към обучение в чужбина и отказ от този тип машини, съобщава Die Presse. Настроенията в австрийското МО били, че ако се запазят Eurofighter, покупката на нов учебен самолет с бойни способности е задължителна. Ако се стигне до тази опция, то най-предпочитания вариант е италианския M-345.

Според Die Presse, двете най-предпочитани решения в момента – запазване и модернизация на Eurofighter, плюс доставка на нови учебно-тренировъчни самолети с бойни функции или доставка само на 18 нови Gripen C/D, без нови учебни машини, ще струва приблизително €2 млрд., но тогава идва и въпросът за цената на дългосрочната експлоатация, която далеч не е би била еднаква.

Die Presse съобщава, че крайното решение за бъдещото развитие на австрийската изтребителна авиация е малко вероятно да бъде взето до края на годината, тъй като между двете партии ще трябва да бъде намерено достатъчно компромисно решение.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ блокираха продажбата на израелски F-16 за Хърватска
Следваща публикация
Умора на метала вероятно е в основата на инцидента с Boeing 737
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Беларус получи първите два Су-30СМ

Първите два многоцелеви изтребителя Су-30СМ предназначени за беларуските ВВС бяха официално получени днес, 13 ноември 2019 г. Това съобщи беларуското МО.

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Полша е близо до сделка за F-35

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Меню