Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация

63 прочитания

В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.

Военният министър Марио Кунасек заяви през юни, че се прави преглед на решението на предишното правителство за отказ от експлоатираните в момента изтребители Eurofighter. През миналото лято тогавашният министър на отбраната Ханс Петер Доскозил реши да пенсионира типа след 2020 г. и да го замести с по-евтин еднодвигателен изтребител.

Според Die Presse, двете партии, които изграждат управляващата коалиция са на диаметрално противоположни позиции. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц и неговата консервативна Народна партия са за това страната да продължи да използва своите Eurofighter, въпреки високата им цена за експлоатация и въпреки съдебните дела, които се водят срещу едноименния консорциум.

Другият коалиционен партньор крайно-дясната Партия на свободата, от чийто редици е и военният министър, обаче смятат, че трябва възможно най-скоро Eurofighter да се извади от въоръжение и да се купи еднодвигателен изтребител, като в партията се фаворитизира покупката на Gripen вместо другата потенциална еднодвигателна опция – F-16V.

Ситуацията с австрийските Eurofighter има и друго измерение. Те са от Tranche 1, вариация която след 2021 г. няма да се експлоатира от нито един друг оператор. Това ще принуди Австрия да предприеме скъпа модернизация за да ги докара до стандарта Tranche 2.

Освен въпросът за изтребителите, пред Австрия има и друг спешен за разрешаване въпрос. Учебно-тренировъчните самолети Saab 105, които понякога се използват и за охрана на въздушното пространство, заради високите разходи на Eurofighter, също са за замяна.

Това поставя и друг въпрос пред австрийското правителство – дали въобще да се търси нов учебен самолет, който да подпомага бойните задачи или да се премине към обучение в чужбина и отказ от този тип машини, съобщава Die Presse. Настроенията в австрийското МО били, че ако се запазят Eurofighter, покупката на нов учебен самолет с бойни способности е задължителна. Ако се стигне до тази опция, то най-предпочитания вариант е италианския M-345.

Според Die Presse, двете най-предпочитани решения в момента – запазване и модернизация на Eurofighter, плюс доставка на нови учебно-тренировъчни самолети с бойни функции или доставка само на 18 нови Gripen C/D, без нови учебни машини, ще струва приблизително €2 млрд., но тогава идва и въпросът за цената на дългосрочната експлоатация, която далеч не е би била еднаква.

Die Presse съобщава, че крайното решение за бъдещото развитие на австрийската изтребителна авиация е малко вероятно да бъде взето до края на годината, тъй като между двете партии ще трябва да бъде намерено достатъчно компромисно решение.

Свързани теми

Предишна публикация
Първите два F-35 пристигнаха в Австралия
Следваща публикация
Бъдещето на българските Су-25
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Гръцките ВВС ще охраняват небето на Македония

Гръцките ВВС ще извършват мисията „ер полисинг” над Македония, след присъединяването на страната в НАТО. За това са се споразумели днес, 2 април 2019 г., премиерите на Гърция и Македония.

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Меню