Министър Захариева: Правителството не се меси в избора на изтребител

11 прочитания

Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че правителството няма да се меси в избора на нов изтребител и той зависел от експертната комисия. Това каза тя днес, 14 декември 2018 г. след среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение у нас.

„Знаете, че сме в процедура на купуване на нов боен самолет. Съединените щати са една от държавите, които са предоставили оферта, която днес беше подобрена. Разбира се, ние като правителство по никакъв начин не искаме да влияем на експертната комисия, която ще вземе това решение. Надяваме се, че те ще изберат наистина този самолет, който най-добре ще защитава българския интерес и ще повиши способностите на България в НАТО”, каза външният ни министър.

Изказването на Захариева идва на фона на думите на премиера Борисов, че F-16 е най-добър от самолетите, които ни се предлагат. Той също, обаче заяви, че не се меси в избора, не иска да влияе и той зависил от експертите.

Темата за модернизацията на армията и ВВС в частност бе сериозно застъпена по време на двустранната среща между Захариева и Джон Съливан. На срещата е присъствал и заместник-министър Атанас Запрянов, който е ръководител на политико-военната група, която работи по избора на нов изтребител.

По време на съвместната пресконференция заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан е заявил, че ако бъдат закупени самолети F-16, те ще бъдат оперативно съвместими с тези, които се използват от партньорите в НАТО. Той обаче е подчертал, че това е суверенно решение на българското правителство.

Съливан, който в сряда присъства на подписването на сделката за 14 броя F-16V за Словакия ще се срещне утре с премиера Борисов, военният министър Каракачанов и президента Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Премиерът не е казал какъв самолет ще купим
Следваща публикация
Швеция е дала оферта за 10 изтребителя в рамките на бюджета ни
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Зам.-председателя на „Комисията “Gripen” имал все повече въпроси

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е и заместник-председател на „Комисията „Gripen“, имал все повече въпроси около процедурата за покупка на нов изтребител и изразява тревожност по някои от темите, които се проучват от т.нар. „Комисия “Gripen”. Това казва той пред вестник „Българска армия”.

Марешки също е против преговорите за F-16

Веселин Марешки, лидер на партията „Воля”, заяви, че той е против покупката на нов боен самолет и няма да я покупката в Парламента. Това каза той днес, 10 януари 2019 г. в ефира на Нова телевизия.

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

Меню