Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

36 прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

„Надявам се да дадат по-добри условия, защото от това, което съм разговарял с пилотите-изтребители F-16 Block 70 е значително по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. От старите Eurofighter, от Gripen-ите или от другите самолети, но има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся – дебело подчертавам. Освен, че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява, виждате. Не ни е само „ер полисинга, дето се вика. До вчера беше само да си охраняваме небето. Трябва ни боен самолет, който да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент мисля, че и съседите са се съсредоточили и имат такива самолети”, заяви Борисов.

Разсъжденията на министър-председателят бяха стартирани от журналистически въпрос във връзка с твърдението на Lockheed Martin, че цените и сроковете на доставка на F-16 ще бъдат свалени за България. Това е заявил Джим Робинсън, който е мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, цитиран от „Дневник”.

„Казвам, по никакъв начин нито влияя на комисията, нито искам да влияя. Надявам се, по геостратегическото партньорство, което имаме с НАТО и САЩ, в един момент и то в най-скоро време, дал съм много кратки срокове, защото това протакане – годна, две, три, почва да изнервя всички. Заделили сме парите и искаме колкото се може по-бързо комисията да дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация, това, което е необходимо. Тъй, като в момента имаме само транспортни. В последните 10 – 15 години, при други правителства, разбира се, са купувани само транспортни. Cougar-и транспортни, Spartan-и транспортни, Panther-и транспортни и без въоръжение. Много пъти съм се шегувал – колкото да натоварят генералния щаб и да избягат. Това сме към момента закупили и затова искам да имаме действително бойни машини, които като се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят”, каза още Борисов.

Макар и премиерът да твърди, че не иска да влияе на избора, фактически финалното решение за това, кой да бъде новият боен самолет за българските ВВС ще зависи, пряко или косвено, от него. Експертната комисия трябва да даде своя доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който да внесе предложението за избор за гласуване в Министерски съвет.

Интересно е, че изказването на премиера Борисов идва седмица, след като вторият човек в ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ бързо и политическо решение по въпроса за покупката на нов боен самолет.

Изказването на Борисов не е изненадващо, тъй като от повече от година имаше ясни индикации, че ГЕРБ фаворитизират избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС. Не само, че имаше такива изказвания от депутати на партията, но и през миналата година бе направено всичко възможно за това да бъде анулиран избора на Gripen C/D, който бе направен в рамките на предишната процедура.

Остава да се види действително колко бързо ще бъде направен формалния избор за покупка на F-16 и при какви условия ще бъде купен този изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция е дала оферта за 10 изтребителя в рамките на бюджета ни
Следваща публикация
ВВС се похвалиха, че са върнали Ан-2 във въздуха
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Комисията „Gripen” ще изслуша бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС

Натоварено заседание се очертава за Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет в Парламента. Този четвъртък, 14 септември 2017 г., ще бъдат изслушани двама бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС.

Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Премиерът Борисов: Не гледам оферти и не участвам

Премиерът Бойко Борисов направи опит да се разграничи от процеса за придобиване на нов изтребител, като заяви, че той не участва в него, но бил заръчал максимална прозрачност, търсене на мнението на пилотите и изрази предпочитанието си за нови изтребители. Това каза той днес, 2 октомври 2018 г.

Меню