Министър Каракачанов: Премиерът не е казал какъв самолет ще купим

9 прочитания

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се опита да омаловажи вчерашните думи на премиера, като заяви, че Борисов не е казвал какви изтребители ще бъдат купени. Военният министър даде интервю за Нова, което бе излъчено днес 15 декември 2018 г.

„Не знам какъв въпрос са задали на премиера, но той е казал – да, F-16 е много хубав самолет. Нека не слагаме каруцата пред коня. Премиерът не е казал какво ще купим и честно казано, сме доста далеч от подписване на договор”, обяснява министърът на отбраната.

Вчера, 14 декември 2018 г., министър-председателят заяви, че F-16 е много по-добър от останалите предложения за нов изтребител. Борисов каза, че не иска да се меси, но изказването му бе достатъчно ясно.

Интересно е, че вчера Борисов даде и интервю за предаването „Панорама” по БНТ1 в което той каза, че е разпоредил до края на годината да има решение за новия изтребител. Днес Каракачанов казва, че подписването на договора е далеч, което не влиза задължително в противоречие с думите на премиера, но и не показват, че решението е близо.

„Казвам ви го като историк – в историята на всяка една държава, винаги е било важно от къде ще купиш едно оръжие, дали ще купиш оръдия от Франция или Германия, от къде ще вземеш заема, срещу какви лихви и каква политическа ориентация ще имаш. И сега е така. Във взимането на решение за закупуване на оръжие, винаги е имало и политическа съобразност”, разяснява Каракачанов.

Така всъщност военният министър признава факт, който вече е изричан многократно – че решението, в крайна сметка е политическо.

Каракачанов повтори, че очаква самолетите да се получат до две години след подписването на сделката, а пилотите да ги усвоят на третата година.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС извършиха нова донорска задача
Следваща публикация
Министър Захариева: Правителството не се меси в избора на изтребител
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

Бъдещето на българските Су-25

Белоруската компания „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“) и Министерството на отбраната са сключили на 28 ноември 2018 г. рамково споразумение (изходящ номер УД-12-95/28.11.2018) за възстановяване на летателната годност на Су-25. Какво ще представляват дейностите, които компанията ще извърши по българските машини и какво ще е бъдещето на щурмовия самолет в родните ВВС?

Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, че по сделката за покупка на F-16 има да се строи инфраструктура, която не влиза в настоящата сделка и че по договора трябва да се правят компромиси с цел намаляване на стойността. Това каза той днес, 7 юни 2019 г. в Народното събрание.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на последното си заседание

На 20 септември 2017 г. се състоя шестото и последно заседание на Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет. На заседанието бе обсъден окончателния доклад за работата на комисията.

Президентът Радев критикува правителствената политика в сектор „Сигурност”

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува правителството за политиката му в сектор „Сигурност” и в частност за провалените модернизационни проекти, включително и по отношение на новия изтребител. Това каза той днес, 24 януари 2018 г., по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност.

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Меню