Мианмар официално показа своите JF-17

84 прочитания

Мианмар отбеляза 71-вата годишнина от създаването на военната авиация на страната и в рамките на официалната церемония бяха демонстрирани и първите леки изтребители JF-17, които страната започна да получава през миналата година.

През март 2015 г. Мианмар и Пакистан сключиха договор за доставка на шест броя JF-17, като стойността на сделката бе около €129 млн. Първоначално сделката трябваше да се изпълнява от Пакистан, но след серията гонения към мюсюлманското малцинство в Мианмар, сделката бе прехвърлена към китайската компания Chengdu Aircraft Industries Company, която е един от оригиналните разработчици на типа.

Първият полет на JF-17 с опознавателни знаци на ВВС на Мианмар бе зафиксиран в Китай през юни 2017 г. Доставката на изтребителите е започнала в края на миналата година и вече е приключила.

Има информация, че Мианмар преговаря за покупката на още 10 самолета от същия тип. По други данни, споразумението вече е сключено.

Изтребителите за Мианмар са от стандарта Block II, който бе демонстриран за първи път през 2013 г. и влиза в производство две години по-късно. Вариантът се отличава с подобрена авионика и възможност за дозареждане във въздуха. Има неофициална информация, че изтребителите за Мианмар ще са известни с индекса JF-17M.

JF-17 e съвместен китайско-пакистански проект. В момента изтребителят се произвежда в Пакистан, като около половината части са с пакистански произход, а останалите идват от Китай и Русия (двигателят РД-93).

Пакистан е приел на въоръжение около 100 изтребителя от този тип. Освен на Мианмар JF-17 е продаден и на Нигерия.

В Мианмар JF-17 вероятно ще замени сега използваните леки изтребители F-7M.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters
Следваща публикация
Boeing и Embraer уточниха детайли за съвместното си предприятие
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Меню