Мианмар официално показа своите JF-17

84 прочитания

Мианмар отбеляза 71-вата годишнина от създаването на военната авиация на страната и в рамките на официалната церемония бяха демонстрирани и първите леки изтребители JF-17, които страната започна да получава през миналата година.

През март 2015 г. Мианмар и Пакистан сключиха договор за доставка на шест броя JF-17, като стойността на сделката бе около €129 млн. Първоначално сделката трябваше да се изпълнява от Пакистан, но след серията гонения към мюсюлманското малцинство в Мианмар, сделката бе прехвърлена към китайската компания Chengdu Aircraft Industries Company, която е един от оригиналните разработчици на типа.

Първият полет на JF-17 с опознавателни знаци на ВВС на Мианмар бе зафиксиран в Китай през юни 2017 г. Доставката на изтребителите е започнала в края на миналата година и вече е приключила.

Има информация, че Мианмар преговаря за покупката на още 10 самолета от същия тип. По други данни, споразумението вече е сключено.

Изтребителите за Мианмар са от стандарта Block II, който бе демонстриран за първи път през 2013 г. и влиза в производство две години по-късно. Вариантът се отличава с подобрена авионика и възможност за дозареждане във въздуха. Има неофициална информация, че изтребителите за Мианмар ще са известни с индекса JF-17M.

JF-17 e съвместен китайско-пакистански проект. В момента изтребителят се произвежда в Пакистан, като около половината части са с пакистански произход, а останалите идват от Китай и Русия (двигателят РД-93).

Пакистан е приел на въоръжение около 100 изтребителя от този тип. Освен на Мианмар JF-17 е продаден и на Нигерия.

В Мианмар JF-17 вероятно ще замени сега използваните леки изтребители F-7M.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters
Следваща публикация
Boeing и Embraer уточниха детайли за съвместното си предприятие
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша очаква да намали цена на F-35

Полша очаква сериозно да свали цената на изтребителите F-35, които смята да купи. Това заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.

Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Меню