Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

21 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

„Междуведомствената експертна група прави оценка, тя се дава на мен. Аз и министърът на икономиката изработваме доклад и го внасяме на вниманието на Министерски съвет. Ние ще имаме няколко опции – или да каже, че според нас офертата на държавата Х е най-добра и препоръчваме да се водят преговори с нея, или да преценим, че всички оферти надхвърлят цената дадена от НС и да кажем, че тази или тези оферти са добри, но цените им са над бюджета и да се отпуснат още пари. И третата хипотеза е НС да гласува правомощия на правителството да започне директни преговори с един от кандидатите”, обяснява Каракачанов в предаването „Денят на живо”.

Това е първият път, в който военният министър заявява, че е възможно България да купи боен самолет, който да е по-скъп от отпуснатия бюджет. До сега той твърдеше, че това е невъзможно и че промяна в бюджета ще значи фактически нов конкурс, плюс не отхвърли възможността страните, които са дали предложения в рамките на бюджета да обжалват решението.

Каракачанов бе запитан за това дали има страни, които са над българския бюджет:

„Има такива, каквито надхвърлят, има и такива, които формално са влезли. Това мога да кажа”, обясни военният министър.

Публична тайна е, че американската оферта за F-16V надхвърля осезаемо бюджета на България.

Все пак, министър Каракачанов заяви, че ще се съобрази с военната експертиза:

„Нали се сещате, че ако шефът на работната група и експертите от трите министерства, плюс ДАНС, ако ми напишат становище, че трябва да изберем самолета Х, аз не мога да напиша после обратното. Това ще е престъпление по служба“, твърди Каракачанов.

Каракачанов коментира и твърденията за това, че американската оферта е била подобрена:

„Заявено беше, че ако изберем F-16 за финални преговори, то те са готови да подобрят офертата си. Не сме говорили конкретно с колко пари, в каква посока и други. Иначе, това което те предлагат е един самолет с пълен пакет оборудване”, обяснява военният министър.

Министърът на отбраната каза още, че миналия петък (14 декември 2018 г.) в 17 часа е изтекъл срока, в който трите страни са можели да подобрят офертите си, чрез отговаряне на въпросите, които са били зададени от българската страна. Експертната група трябва да приключи своята работа този петък (21 декември 2018 г.) и да даде оценки на подобренията по предложенията, както и да изготви доклад.

Каракачанов акцентира, че основните неща, които са важни при офертите са три – цена за придобиване, бойни способности и цена за експлоатация в рамките на жизнения цикъл, като последното, според него, е особено важно.

„Естествено, че Съливан, като заместник-държавен секретар на Щатите казва, че се надява да се избере F-16, защото бил най-добрия самолет. И аз да ида в друга държава и да трябва да рекламирам българска продукция, ще кажа че е най-добрата”, коментира Каракачанов твърденията на американския заместник-държавен секретар, че F-16 е най-добрият избор за България.

Каракачанов отхвърли и твърденията, че американската страна е свързвала газопровода „Турски поток” с покупката на изтребителите F-16. Министърът на отбраната каза, че пред него такава тема не е поставена.

Той коментира и предложението на шведската страна за продажба на 10 броя Gripen в рамките на бюджета:

„Ако самолетите са повече от осем, а са девет или десет, това ще е за сметка на способностите, които те имат. Ако се предложат повече самолети, нещо от тях ще бъде махнато, за да се влезе в цената”, смята военният министър.

Интересно е, че по-рано днес, от шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикуваха прессъобщение в което се казва:

„Шведското правителство оптимизира офертата така, че в момента може да предложи 10 изтребителя Gripen вместо осем, което ще доведе до значително увеличаване на оперативните способности на българските ВВС. Подобрената оферта отговаря на всички задължителни изисквания на българската страна, включително по отношение на способностите въздух-въздух и въздух-земя, вмества се в зададения бюджет и осигурява доставка на първите самолети в рамките на 24 месеца от сключване на договора”

Така двете твърдения влизат в явно противоречие – според Каракачанов увеличаването на бройките става за сметка на способности, а според шведската страна, офертата им отговаря на всички изисквания и включва всички желани способности.

В заключение Каракачанов бе попитан дали атаките срещу него в последните седмици не са заради проектите за превъоръжаване:

„А дали не е точно заради тези моменти (изборът на нова бойна техника – бел.ред.)? Давам го като тема за размисъл, аз за себе си го знам. Информиран човек съм и съм що-годе интелигентен. Не ми оказват натиск, но може би някой смята, че ако ошамариш един политик, той ще е по-послушен. Няма такъв вариант при мен”, твърди Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет
Следваща публикация
Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът по продажби и поддръжка за клиенти на италианската компания Leonardo размениха днес, 4 май 2018 г., Допълнително споразумение към Рамковото споразумение, сключено между Министерството на отбраната и италианската компания, за интегрирана логистична поддръжка на самолети C-27J Spartan и втори конкретен договор към рамковото споразумение. Това стана на церемония в Министерството на отбраната.

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Марешки поиска референдум за новия изтребител

Депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки поиска покупката на нов боен самолет за ВВС да мине през референдум. Това каза той днес, 3 октомври 2018 г., от трибуната на Народното събрание.

Министър Захариева: Правителството не се меси в избора на изтребител

Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че правителството няма да се меси в избора на нов изтребител и той зависел от експертната комисия. Това каза тя днес, 14 декември 2018 г. след среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение у нас.

Меню