ДПС решават във вторник за преговорите за F-16

14 прочитания

Парламентарната група на ДПС ще реши във вторник, дали ще гласува „за” правителственото искане за стартиране на преговори за придобиване на F-16. Това заяви днес, 13 януари 2019 г., депутатът от партията Хамид Хамид в ефира на БНР, но и намекна, че най-вероятно решението ще бъде подкрепено.

„Във вторник ще обсъдим въпроса на заседание на парламентарната група и централното оперативно бюро. Ще изслушаме и нашите представители в комисията по отбрана, ще видим и аргументите на правителството и ще вземем нашето решение, но може да сте сигурни, че то ще е в посока на засилване на евроатлантизма и отстояването на позициите ни до тук”, заяви Хамид.

Хамид бе запитан в прав текст, дали намеква, че ДПС ще подкрепи решението, на което той отговори така:

„Не очаквайте от ДПС изненади. Ние следваме нашия евроатлантически път”

Очаква се във вторник комисията по отбрана в Народното събрание да разгледа предложението на правителството за стартиране на преговори за покупка на F-16 и фактическото анулиране на Проектът за инвестиционен разход. Гласуването в пленарна зала се планира за сряда.

До момента само ГЕРБ и ВМРО са заявили подкрепата си за решението. Лидерите на „Атака” и НФСБ се изказваха против него, но не е ясно как ще гласуват депутатите им. От БСП и „Воля” ще гласуват против.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО имат достатъчно депутати да прокарат решението през Народното събрание, независимо от това как ще гласуват останалите депутати.

Свързани теми

Предишна публикация
Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Решението за преговори с F-16 скоростно влиза в Парламента следващата седмица
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс

Израел се опитва да влезе в процеса на покупка на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана към Народното събрание.

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Меню