Полша купува четири Black Hawk за специалните си части

777 прочитания

Полша най-накрая избра нов вертолет за превоз на своите специални части, като обяви че поръчва четири броя Sikorsky S-70i Black Hawk, които ще бъдат доставени в рамките на 2019 г.

Flightglobal, обаче пише, че правителството във Варшава рискува да си навлече гнева на европейските вертолетостроители, след като отново страната избира нов вертолет, без да има ясна и отворена състезателна процедура.

Решението бе оповестено от полския министър на отбраната Мариуш Блашчак. Според него, правителството е договорило отлична цена с производителя PZL Mielec, който е част от компанията Sikorsky. Блашчак е подчертал още, че даването на поръчки на PZL Mielec значи осигуряване на работни места в Полша.

Договорът за четирите S-70i е на стойност 683 млн. злоти (€159,3 млн.) и включва освен доставката на вертолетите и логистика и обучение. Вертолетите ще бъдат предадени на армейската авиация на страната и ще се използват за поддръжка на силите за специални операции.

През миналата година полското правителство поръча два S-70i с опция за още един, за полицията на страната.

S-70i е военна версия на Black Hawk, която се сглобява в Полша и е предназначена само за експортни клиенти. Машината дебютира през 2010 г.

През 2015 г. Полша избра Airbus Helicopters H225M за нов военен вертолет, който трябваше да бъде използван в разнообразни роли, включително за борба с подводниците, специални операции, търсене и спасяване и транспортни задачи. Полша трябваше да придобие 50 броя от тази машина, но в последствие сделката бе анулирана и полските въоръжени сили решиха да придобиват нови бойни вертолети на парче.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария стартира процеса на избор на нов изтребител
Следваща публикация
Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit
777 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия

Осем унгарски щурмови вертолета Ми-24В/П в момента преминават през ремонт и модернизация в 419-ти авиоремонтен завод намиращ се в Санкт Петербург. Това съобщава IHS Janes.

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…
Меню