Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

976 прочитания

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Генерал Голдфейн, обаче е подчертал, че дори и това да се случи, то няма да е за сметката на покупката на F-35.

Бюджетът на Пентагона за финансовата 2020 г. в момента се оформя и не е ясно колко ще бъде той. Споменаваше се сумата от $733 млрд., но след това тя падна до $700 млрд., след призив на президента Тръмп за намаляване на държавните разходи, но след това набъбна до $750 млрд. Бюджетът, който Пентагона ще поиска ще стане ясен в началото на февруари.

Генерал Голдфейн заявява, че ВВС на САЩ работят по всякакви сценарии и е намекнал, че ако има пари, то ще бъдат купени още F-15.

В края на миналата година Bloomberg съобщи, че ВВС на САЩ са заявили покупката на 12 броя новопроизведени F-15 в бюджета за 2020 г. при цена от $1,2 млрд. Машините са щели да идат във Въздушната национална гвардия.

Т.нар. F-15X е развитие на най-новите версии на F-15E, които се продават на Катар (F-15QA) и Саудитска арабия (F-15SA), но машината ще е едноместна. Информация, че Boeing се опитва да пласира на ВВС на САЩ новопроизведени F-15 се появи още през миналото лято, но едва в последните седмици се признава, че Пентагона сериозно гледа на тази опция.

ВВС на САЩ в момента разполагат с около 230 броя F-15C/D, най-новите от които са произведени през 1985 г. Повечето от тях са във Въздушната национална гвардия. Въпросът със замяната им стои от дълго време, но за сега няма реално решение, а машините, които сега са на служба вероятно ще трябва да бъдат пенсионирани преди 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС получиха ремонтиран L-410
Следваща публикация
Швейцария стартира процеса на избор на нов изтребител
976 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия ще получи ремонтираните беларуски МиГ-29 през 2021 г.

Беларус ще предаде ремонтираните и модернизирани изтребители МиГ-29 на Сърбия в началото на 2021 г. Това казва председателят на държавния беларуски военно-промишлен комитет комитета Роман Головченко, цитиран от беларуската информационна агенция БЕЛТА.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Полетите в Граф Игнатиево са спрени

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Меню