Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

977 прочитания

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Генерал Голдфейн, обаче е подчертал, че дори и това да се случи, то няма да е за сметката на покупката на F-35.

Бюджетът на Пентагона за финансовата 2020 г. в момента се оформя и не е ясно колко ще бъде той. Споменаваше се сумата от $733 млрд., но след това тя падна до $700 млрд., след призив на президента Тръмп за намаляване на държавните разходи, но след това набъбна до $750 млрд. Бюджетът, който Пентагона ще поиска ще стане ясен в началото на февруари.

Генерал Голдфейн заявява, че ВВС на САЩ работят по всякакви сценарии и е намекнал, че ако има пари, то ще бъдат купени още F-15.

В края на миналата година Bloomberg съобщи, че ВВС на САЩ са заявили покупката на 12 броя новопроизведени F-15 в бюджета за 2020 г. при цена от $1,2 млрд. Машините са щели да идат във Въздушната национална гвардия.

Т.нар. F-15X е развитие на най-новите версии на F-15E, които се продават на Катар (F-15QA) и Саудитска арабия (F-15SA), но машината ще е едноместна. Информация, че Boeing се опитва да пласира на ВВС на САЩ новопроизведени F-15 се появи още през миналото лято, но едва в последните седмици се признава, че Пентагона сериозно гледа на тази опция.

ВВС на САЩ в момента разполагат с около 230 броя F-15C/D, най-новите от които са произведени през 1985 г. Повечето от тях са във Въздушната национална гвардия. Въпросът със замяната им стои от дълго време, но за сега няма реално решение, а машините, които сега са на служба вероятно ще трябва да бъдат пенсионирани преди 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС получиха ремонтиран L-410
Следваща публикация
Швейцария стартира процеса на избор на нов изтребител
977 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29

Бившият министър на отбраната в кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев бе оправдан от Софийски градски съд (СГС) по обвинението за престъпление по служба за това, че не е осигурил поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това стана вчера, 2 юли 2019 г.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Меню