Секретарят по отбраната на САЩ критикува F-35

934 прочитания

Изпълняващият длъжността секретар (министър) по отбраната на САЩ Патрик Шанахан критикува проекта F-35 и заяви, че от самолета се очаква повече. Това каза той вчера, 29 януари 2019 г., по време на брифинг за журналисти в Пентагона.

Шанахан, който до 2017 г. бе служител на компанията Boeing и който последно бе неин вицепрезидент отговарящ за оперативните въпроси. В последните две години той е заместник-секретар по отбраната, а след като Джим Матис напусна поста секретар по отбраната на 31 декември 2018 г. Шанахан е изпълняващ длъжността.

По време на брифинга Шанахан бе запитан дали не е пристрастен, когато става въпрос за F-35, който се произвежда от компанията Lockheed, на което той е отговорил саркастично, дали присъстващите журналисти виждат той да носи шапка с надпис Boeing.

„Пристрастен съм по въпроса със способностите и съм пристрастен към това да харчим разумно парите на данъкоплатците. Безспорно при F-35 има още много място за даване на повече ”, заявява Шанахан.

В началото на януари сайтът Politico публикува материал, в който се съобщава, че Шанахан не пропуска възможност да атакува Lockheed Martin и особено програмата F-35. Позовавайки се на анонимни източници Politico съобщава, че Шанахан е наричал F-35 „пре**ан” и е заявил, че Lockheed нямат никакви способности да ръководят нормално програмата.

Шанахан далеч не е първия висш американски политик, който открито критикува F-35 в последно време. Президентът Тръмп си позволи тежки критики по адрес на програмата, а вече покойния сенатор Джон Маккейн, който бе председател на комисията по отбрана в Сената, определяше самолета, като „символ на лошото управление на военните поръчки”.

Патрик Шанахан е първият от повече от 50 години, който ръководи (макар и временно) Пентагона, идвайки директно от частния сектор.

Свързани теми

Предишна публикация
Първите произведени F-35B ще трябва да се подменят около 2026 г.
Следваща публикация
ВВС получиха ремонтиран L-410
934 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Boeing пенсионира двата си T-33

Самолетостроителят Boeing пенсионира двата си T-33, които натрупаха 66 години служба, от които над 40…

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Меню