Посланик Рубин: Не е имало натиск от САЩ към България за покупката на F-16

764 прочитания

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви, че страната му не е оказвала натиск на България да купи F-16, но в същото време акцентира, че България твърде дълго отлага покупката на нов изтребител. Това каза той днес, 4 февруари 2019 г., в интервю излъчено в сутрешния блок на bTV.

“Никога не е имало никакъв вид натиск. Това е суверенно българско. Не сме се свенили да заявяваме, че считаме F-16 за най-добрия самолет за България. Вярваме, че решението за започване на преговори с нас беше правилното решение, ние го аплодираме, но никога не е оказван натиск. Спазвали сме стриктно българските закони, придържали сме се към процедурата за офертите, чак до писмото, всяка една точка е съгласно законите. Ние сме прозрачни, открити, но не крием факта, че вярваме, че България заслужава най-добрия самолет и в този случай най-добрият самолет е F-16 Block 70”, заявява посланик Рубин.

Той също отрича да е имало лобизъм от гледна точка на правителството на САЩ и от компанията производител Lockheed Martin.

„В крайна сметка това, което видяхме, бе гласуване в демократичния парламент, демократично избрания парламент на България, която е парламентарна република, със значително мнозинство за продължаване с преговори за F-16. Няма как да бъде по-прозрачно и демократично”, каза още посланик Рубин.

Интересно е, че през миналата седмица премиерът Борисов оправда решението за преговори за F-16 с практически същите аргументи – решението е на Народното събрание и това го прави прозрачно и демократично.

„Много се надяваме решението на парламента за започване на преговори да доведе до успешен договор и успешна продажба, защото вече твърде дълго България отлага закупуването на модерни изтребители. Толкова дълго, че вече няма способността, която трябва да имат Военновъздушните сили”, каза още Рубин, като съобщава, че все още същинските преговори не са започнали.

Американският посланик бе запитан дали изборите, които предстоят през тази година в България няма да забавят проекта за покупка на нови изтребители. Рубин отговаря, че се старае да стои настрани от българската политика, но подчертава, че смята, че сега е момента да се купи нов изтребител.

Рубин бе запитан и за твърдението, че избраният от България F-16 Block 70 не съществува. Това бе изказано от вицепрезидента на Saab Красимира Стоянова, както и от политически лица в България.

Посланикът на САЩ отговаря, че се е почувствал неудобно, че Saab, че прави такива коментари, но след това признава, че не е на въоръжение никъде.

„F-16 Block 70 е нов изтребител. Причината да не е във Военновъздушните сили на други страни по света е, че това е последната версия, обновената версия на F-16. Причината да не го виждате да лети е, че България купува най-новата версия на F-16. Вече редица други държави са ги поръчали, включително Словакия в ЕС и много други по света. Това е нова поточна линия в Южна Каролина, но се изгражда, ще бъде завършена скоро”, разяснява Рубин.

Американският посланик не се ангажира с ясен коментар по отношение на цените за придобиване.

„Аз съм бил пределно ясен в коментарите си, както и правителството, че окончателната цена ще бъде определена, като свършим преговорите. Много ясно сме заявили, че окончателната ни оферта ще отговаря на разбиранията ни за нуждите на България, нейните оперативни и финансови нужди, и че окончателната цена ще бъде изготвена спрямо нуждите на България, разбирайки ограниченията, които има България, както и оперативните нужди, това е много важно”, казва Рубин.

Той признава, че първоначалната цена за придобиване щяла да бъде сравнително по-висока, отколкото на конкурентни предложение, но тази цена включвала всичко необходимо, за разлика от конкуренти предложения.

Цялото интервю може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Рекорден прием в Долна Митрополия за 2019 г.
Следваща публикация
Четвърто удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София
764 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Президентът Радев критикува правителствената политика в сектор „Сигурност”

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува правителството за политиката му в сектор „Сигурност” и в частност за провалените модернизационни проекти, включително и по отношение на новия изтребител. Това каза той днес, 24 януари 2018 г., по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност.

Меню