Индия получи първите си CH-47 Chinook

574 прочитания

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

Boeing съобщава, че вертолетите са били доставени четири седмици предсрочно. Четирите Chinook са пристигнали по вода, ще бъдат сглобени и след това ще прелетят в своята нова база Чандригар, която се намира на 250 km северно от индийската столица Делхи.

Вертолетите ще бъдат официално приети на въоръжение в следващите месеци и ще заменят няколкото Ми-26, които индийските ВВС използват от 80-те години на миналия век.

Останалите 11 броя Chinook ще бъдат доставени на Индия до март 2020 г., това съобщава Jane’s.

Церемонията по предаването на първия CH-47F на Индия бе проведена на 1 февруари 2019 г. в завода на Boeing във Филаделфия (на снимката).

През септември 2015 г. Индия сключи пакетен договор за доставка на 22 щурмови вертолета AH-64E Apache и 15 транспортни машини Chinook за $3 млрд. Смята се, че стойността на вертолетите CH-47 е около $1,1 млрд. В сделката има заложена и опция за покупката на още 11 броя AH-64 и седем CH-47.

CH-47F е най-новото развитие на Chinook. Вариантът е поръчан още от САЩ, Холандия, Канада, Великобритания, Австралия и Сингапур, а други страни, като например Испания доработват по-старите си варианти до стандарта F.

Свързани теми

Предишна публикация
Подробности за катастрофата с египетски Rafale
Следваща публикация
Половин век от първия полет на Boeing 747
574 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing няма намерение да придобива Embraer

Американският самолетостроител Boeing по-скоро няма намерение да придобива бразилската компания Embraer. Това съобщава бразилският вестник Valor Economico, цитиран от Reuters.

Меню