Китай разработва два нискозабележими ударни самолета

546 прочитания

Китай разработва паралелно нискозабележим стратегически бомбардировач, така и тактически ударен самолет. Това се казва в публичен доклад на американско военно разузнаване DIA.

Докладът озаглавен China Military Power—Modernising a force to fight and win, бе публикуван предишния месец и в него се говори за създаването на тактически ударен самолет от пето поколение. От доста време се подозираше, че Китай работи над подобна машина, която да замени изтребителя-бомбардировач JH-7, както и Су-30 и неговите китайски клонинги, които се използват за чисто ударни мисии.

Този апарат е известен под означението JH-XX или JH-X и се смята, че се разработва от 601-ви авиационен институт в Шънян. Предполага се, че макета който е показан на илюстрацията горе (снимката циркулира от няколко години), е един от проектите за въпросния нискозабележим ударен самолет. За сега не е известно кога той ще полети и дали наистина се разработва.

Другият китайски проект е за стратегически бомбардировач, който е известен под индекса H-20. Това е машина изпълнена по схемата летящо крило и който ще има боен радиус от порядъка на 7500 – 9300 km и боен товар от около 20 тона. По този проект работи 603-ти авиационен институт в Сиан от поне 10 – 12 години. Не е известно кога може да се очаква първия му полет.

По оценките на американското военно разузнаване, нито един от двата проекта няма да достигне първоначално ниво на бойна готовност преди 2025 г.

Фактът, че Китай се опитва да създаде стратегически бомбардировач по схемата летящо крило не е новост, но за сега JH-XX бе най-вече в сферата на интернет слуховете. Фактът, че машината е включена в официален доклад на американското военно разузнаване, говори че проектът най-вероятно е истина.

Свързани теми

Предишна публикация
Финландия получи първоначални оферти за замяна на F/A-18C/D
Следваща публикация
PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария
546 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

J-10 с управляем вектор на тягата ще бъде показан на изложението в Джухай

Изпитателен изтребител J-10 снабден с двигател с управляем вектор на тягата ще бъде показан в рамките на китайското аерокосмическо изложение, което ще се проведе следващата седмица в Джухай.

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Япония отива към строежа на изцяло нов изтребител

Японското МО се ориентира към покупката на изтребител от следващо поколение, който ще бъде произведен от местната индустрия. Това съобщава водещият японски всекидневник Mainichi Shimbun.

Меню