Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

935 прочитания

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Според вестникът, планът за покупката на 21 руски изтребители МиГ-29, техният ремонт и модернизация до стандарта UPG, както и доставката на допълнително оборудване и въоръжение за тях, щял да излезе около $850 млн. и можел да се реализира в сравнително кратки срокове.

Източниците на The Economic Times са заявили, че вече се водят преговори с Русия за доставката на самолетите и тяхната модернизация. За сега не се дава срок за реализация на проекта. Самолетите били вече построени и консервирани в руски авиационен завод.

Според индийския специализиран сайт Livefist Defence, самолетите реално няма да са употребявани, а ще става въпрос за довършване на незавършени фюзелажи на МиГ-29, които се намират в завода Луховици, край Москва.

Индийските ВВС в момента експлоатират три ескадрили (около 66 самолета) с МиГ-29, от които са модернизирани до стандарта UPG около половината и с доставката на новите изтребители се планира превъоръжаването на четвърта ескадрила.

МиГ-29UPG е вариант на МиГ-29СМТ, който получава същите базови подобрения (увеличаване на горивния запас, поставяне на щанга за дозареждане във въздуха, поставяне на радар Жук-М, интеграция на ново руско въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”, като Р-77, Х-29, Х-31 и Х-35, поставяне на цветни дисплеи в кабината и други), но в допълнение на тях се интегрира навигационна система на Thales, нашлемна изобразяваща и целеоказваща система на Elbit и други западни системи.

Индия в момента изпитва огромен глад за модерни многоцелеви изтребители, след няколкото провала на различни програми за покупка на нови машини, както и огромното забавяне, което индексира индийския проект за лек изтребител Tejas.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция взима четири MH-60R Seahawk
Следваща публикация
EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на МС-21
935 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

Малайзия подписа за 18 броя FA-50

Малайзия подписа договор за покупката на 18 леки бойни самолета FA-50. Споразумението бе разписано с…
Меню