Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

936 прочитания

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Според вестникът, планът за покупката на 21 руски изтребители МиГ-29, техният ремонт и модернизация до стандарта UPG, както и доставката на допълнително оборудване и въоръжение за тях, щял да излезе около $850 млн. и можел да се реализира в сравнително кратки срокове.

Източниците на The Economic Times са заявили, че вече се водят преговори с Русия за доставката на самолетите и тяхната модернизация. За сега не се дава срок за реализация на проекта. Самолетите били вече построени и консервирани в руски авиационен завод.

Според индийския специализиран сайт Livefist Defence, самолетите реално няма да са употребявани, а ще става въпрос за довършване на незавършени фюзелажи на МиГ-29, които се намират в завода Луховици, край Москва.

Индийските ВВС в момента експлоатират три ескадрили (около 66 самолета) с МиГ-29, от които са модернизирани до стандарта UPG около половината и с доставката на новите изтребители се планира превъоръжаването на четвърта ескадрила.

МиГ-29UPG е вариант на МиГ-29СМТ, който получава същите базови подобрения (увеличаване на горивния запас, поставяне на щанга за дозареждане във въздуха, поставяне на радар Жук-М, интеграция на ново руско въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”, като Р-77, Х-29, Х-31 и Х-35, поставяне на цветни дисплеи в кабината и други), но в допълнение на тях се интегрира навигационна система на Thales, нашлемна изобразяваща и целеоказваща система на Elbit и други западни системи.

Индия в момента изпитва огромен глад за модерни многоцелеви изтребители, след няколкото провала на различни програми за покупка на нови машини, както и огромното забавяне, което индексира индийския проект за лек изтребител Tejas.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция взима четири MH-60R Seahawk
Следваща публикация
EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на МС-21
936 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Меню