Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

1K прочитания

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

F-21 e вариация на F-16 Block 70, която е оптимизирана за индийските изисквания. Самолетът има всички неща, които притежава и Block 70 (AESA радар, 12 000 часа ресурс на фюзелажа, нов борден компютър и други), но има и допълнителни подобрения.

Първо, самолетът разполага със система за дозареждане във въздуха „шланг-конус”, която е поставена в един от страничните комфорни горивни резервоари. Lockheed Martin бяха тествали тази система преди години, но нямаше клиенти за нея и всички F-16 се дозареждат чрез твърда телескопична щанга.

Втората промяна е поставянето на гаргрот (гърбица) и на едноместните изтребители, която може да се използва за поставяне на допълнително оборудване. Тази особеност се прелагаше на двуместните F-16 за модификациите след Block 50/52 включително.

Третата най-явна промяна при F-21 е поставяне на един голям многофукнционален дисплей на мястото на мястото на двата по-малки и някои превключватели, които доминираха горната част на приборното табло в досегашните F-16.

От визуализацията се вижда и че F-21 разполага с тризарядни държачи за AIM-120, които позволяват поставянето на три ракети един пилон за окачване.

От Lockheed Martin обясняват, че F-21 има не просто по-различно оборудване от F-16, но и е различен по отношение на индустриалното партньорство, което ще го изгради. Самолетът ще се сглобява в Индия от Tata Advanced Systems, като линията ще поеме и производството на F-16 за трети страни.

Индия в момента отново се опитва да избере нов многоцелев изтребител, като изискването е за 110 самолета, а кандидатите са изключително разнообразни – F-21, Gripen E/F, Rafale, Eurofighter, F/A-18E/F Super Hornet, МиГ-35 и Су-35.

Интересно е да се отбележи, че индексът F-21 е вече използван във въоръжените сили на САЩ за означаване на израелските Kfir C.1 (развитие на Mirage 5), които в края на 80-те години на миналия век се използват за учебни цели.

Lockheed Martin не за първи път предлага подобрен F-16 за Индия. До 2011 г. компанията предлагаше F-16IN в рамките на конкурса MMRCA, който беше вариация на F-16 Block 60. Тогава конкурсът бе спечелен от Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ имат намерение да поръчат поне 80 нови F-15
Следваща публикация
МО иска да ремонтира два L-39
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Учение „Сентри Игъл“

В периода 27–30 юли се проведе шестнайсетото издание на учението „Сентри Игъл“ (Sentry Eagle) в авиобазата Кингсли Фийлд (Kingsley Field), град Кламат Фолс, щата Орегон (Klamath Falls, OR) в САЩ. То се организира и ръководи от местно базираното 173-то изтребително авиокрило (173rd Fighter Wing – 173 FW) от Въздушната национална гвардия на щата Орегон. 

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню