ВВС на САЩ имат намерение да поръчат поне 80 нови F-15

749 прочитания

ВВС на САЩ имат намерение да поръчат поне 80 новопроизведени изтребители F-15X в рамките на следващите пет години. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Според изданието, в бюджета за 2020 г. ще бъдат поискани средства за покупката на първите осем F-15X, което ще е първата покупка на изтребители от четвърто поколение за ВВС на САЩ от 2001 г. През декември 2018 г. Bloomberg съобщи, че първата поръчка ще е за 12 изтребителя.

Планът на Пентагона предвиждал да бъдат поръчани 80 самолета в рамките на следващите пет години. Предварителният военен бюджет на САЩ за следващата година ще бъде обявен на 11 март.

Очаква се планът да бъде атакува в Конгреса, като вече отделни сенатори, чийто щати са свързани с производството или експлоатацията на F-35, призоваха президента Тръмп да не предлага покупката на нови F-15, тъй като самолетът бил остарял.

Въоръжените сили на САЩ в момента разполагат с около 220 – 230 броя F-15C/D, които се използват от ВВС на страната и Въздушната национална гвардия. Конкретни планове за тяхната подмяна няма, а най-новите от тях са произведени през 1985 г., което прави въпросът за подмяната им належащ.

Т.нар. F-15X е развитие на най-новите версии на F-15E, които се продават на Катар (F-15QA) и Саудитска арабия (F-15SA), но машината ще е едноместна. Информация, че Boeing се опитва да пласира на ВВС на САЩ новопроизведени F-15 се появи още през миналото лято, но едва в последните седмици се признава, че Пентагона сериозно гледа на тази опция, като командващият американските ВВС генерал Дейвид Голдфейн призна, че ако има пари ще бъде поръчан този тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия ще поддържа МиГ-29 поне до края на 2023 г.
Следваща публикация
Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия
749 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…

Канада обяви плановете си за подмяна на изтребителната си авиация

Канадското правителство обяви, че тръгва към нов отворен и открит процес по избор на нов многоцелев изтребител и в същото време ще купи употребявани изтребители F/A-18 от Австралия, които ще усилят остаряващия флот от CF-18.

Меню