Airbus започва да събира неформални поръчки за ново развитие на A321

505 прочитания

Airbus са започнали да събират неформални поръчки за нова версия на A321neo, която ще има по-голяма далечина на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Източниците на Reuters, са заявили, че Airbus вече обсъждат цените и сроковете на доставка за новата версия, която в момента е известна, като A321XLR. Компанията вече е събрала и неформални поръчки, които подлежат на потвърждаване, след официалния старт на проекта.

От Airbus се надяват да имат поне 200 – 300 предварителни поръчки, преди официално да започнат работа по новия самолет.

От компанията са отказали официални коментари.

Според източниците на Reuters, основната цел на Airbus е да вземат максимално много поръчки, което да намалява потенциала на проекта NMA (New Mid-sized Airplane) на Boeing, който цели да създаде самолет с вместимост и далечина на полета между моделите 737 и 787.

Въпросният пазар се оценява на стотици милиарди в следващите 20 години и е поле на последните пазарни сражения между Airbus и Boeing.

Американският самолетостроител вече повече от две години проучва възможността за създаването на нов малък широкофюжелажен самолет с капацитет 220 – 260 пасажери, който да замени две по-стари модела – 757 и 767.

През януари Boeing отложи решението за това дали да стартира проекта NMA за 2020 г. Очаква се машината да влезе в търговска експлоатация през 2025 г.

Airbus, за сега, не желаят да започват изцяло нов проект и се опитват да парират NMA с промени по наличните в момента модели A321neo и A330neo.

A321XLR ще е развитие на A321LR (на снимката), който получи типова сертификация през октомври 2018 г. Новият модел ще има максимална излетна маса от 101 тона (97 при A321LR и 93,5 при A321neo), което ще даде и максимална далечина на полет от порядъка на 8300 km. Фюзелажът на A321XLR ще е същия, като при A321neo.

Авиационни експерти, с които са разговаряли от Reuters са заявили, че вероятно Boeing ще се придържа към тезата, че A321XLR ще има по-лоши икономически показатели за превоз на всеки отделен пасажер, в сравнение с A321neo, поради по-голямата си маса. Според същите експерти, основните аргументи на Airbus биха били, че техния проект ще бъде готов по-бързо и ще има по-нисък технологичен риск, като цялостната стратегия на европейците ще е свързана с изяждане на възможно най-голям дял от пазара на евентуалния NMA.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет
Следваща публикация
Словакия ще поддържа МиГ-29 поне до края на 2023 г.
505 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

A350-1000 получи типов сертификат

Airbus получи от европейската агенция за авиационна безопасност EASA типов сертификат за летателна годност за своя широкофюзелажен двудвигателен лайнер A350-1000. Това стана днес, 21 ноември 2017 г.

A330neo изпълни първи полет

Airbus A330neo изпълни успешен първи полет днес, 19 октомври 2017 г., от заводското летище в Тулуза, Франция.

Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Airbus показа A350-900ULR

Европейският самолетостроител Airbus показа своя нов модел с ултра голяма далечина на полет A350-900ULR. Първият прототип все още няма монтирани двигатели Rolls-Royce Trent XWB, но вече се мести към стоянките за наземни тестове, съобщават от производителя.

10 години Lufthansa Technik в България

Десет години след стъпването си в България германската компания за базово техническо обслужване и ремонт на самолети Lufthansa Technik (Луфтханза Техник) отбелязва много сериозни постижения. Дейността по същество на софийския клон на компанията, наречен Lufthansa Technik Sofia (LTSF), започва на 28 октомври 2008 г. и едва ли някой си е представял, че в годините ще бъде постигнато толкова много.

Меню