Airbus започва да събира неформални поръчки за ново развитие на A321

505 прочитания

Airbus са започнали да събират неформални поръчки за нова версия на A321neo, която ще има по-голяма далечина на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Източниците на Reuters, са заявили, че Airbus вече обсъждат цените и сроковете на доставка за новата версия, която в момента е известна, като A321XLR. Компанията вече е събрала и неформални поръчки, които подлежат на потвърждаване, след официалния старт на проекта.

От Airbus се надяват да имат поне 200 – 300 предварителни поръчки, преди официално да започнат работа по новия самолет.

От компанията са отказали официални коментари.

Според източниците на Reuters, основната цел на Airbus е да вземат максимално много поръчки, което да намалява потенциала на проекта NMA (New Mid-sized Airplane) на Boeing, който цели да създаде самолет с вместимост и далечина на полета между моделите 737 и 787.

Въпросният пазар се оценява на стотици милиарди в следващите 20 години и е поле на последните пазарни сражения между Airbus и Boeing.

Американският самолетостроител вече повече от две години проучва възможността за създаването на нов малък широкофюжелажен самолет с капацитет 220 – 260 пасажери, който да замени две по-стари модела – 757 и 767.

През януари Boeing отложи решението за това дали да стартира проекта NMA за 2020 г. Очаква се машината да влезе в търговска експлоатация през 2025 г.

Airbus, за сега, не желаят да започват изцяло нов проект и се опитват да парират NMA с промени по наличните в момента модели A321neo и A330neo.

A321XLR ще е развитие на A321LR (на снимката), който получи типова сертификация през октомври 2018 г. Новият модел ще има максимална излетна маса от 101 тона (97 при A321LR и 93,5 при A321neo), което ще даде и максимална далечина на полет от порядъка на 8300 km. Фюзелажът на A321XLR ще е същия, като при A321neo.

Авиационни експерти, с които са разговаряли от Reuters са заявили, че вероятно Boeing ще се придържа към тезата, че A321XLR ще има по-лоши икономически показатели за превоз на всеки отделен пасажер, в сравнение с A321neo, поради по-голямата си маса. Според същите експерти, основните аргументи на Airbus биха били, че техния проект ще бъде готов по-бързо и ще има по-нисък технологичен риск, като цялостната стратегия на европейците ще е свързана с изяждане на възможно най-голям дял от пазара на евентуалния NMA.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет
Следваща публикация
Словакия ще поддържа МиГ-29 поне до края на 2023 г.
505 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

TAP Air Portugal получи първия A330neo

Португалската авиокомпания TAP Air Portugal получи първия широкофюзелажен авиолайнер Airbus A330neo. Това стана на церемония проведена днес, 26 ноември 2018 г.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Dassault и Airbus в съперничество за това, кой ще бъде лидер в разработката на новия европейски изтребител

Европейските самолетостроителни компании Airbus и Dassault вече започват да си съперничат за това, коя от тях ще поеме водещата роля в проекта за създаване на европейски изтребител от следващо поколение. Това съобщава Reuters.

Меню