Въздушно сражение между Индия и Пакистан

2K прочитания

Рязка ескалация на напрежението между Индия и Пакистан доведе до въздушно сражение между ВВС на двете страни, като резултатите от тях все още не са напълно ясни. Това стана днес, 27 февруари 2019 г.

Пакистанското правителство публикува съобщение, в което се казва, че ВВС на страната са предприели серия от въздушни удари по индийска територия, без техните самолети да навлизат в индийското въздушно пространство. В съобщението се казва, че ударените цели нямат военно значение и са избрани с цел минимизиране на случайните жертви. Не се уточнява какви са тези цели.

От индийското правителство разпространиха друго съобщение, в което се казва, че действията на пакистанските ВВС са били контрирани от индийски изтребители. В резултат на това е възникнало въздушно сражение между индийски изтребители МиГ-21 и пакистански бойни самолети, като в този въздушен бой е бил загубен един индийски изтребител, като е бил свален и един пакистански. Самолетите са паднали на пакистанска територия.

Пакистанските въоръжени сили излязоха бързо с друга трактовка на инцидента. Според нея са били свалени два индийски МиГ-21, като единият е паднал в контролираната от Пакистан част на Кашмир и пилотът му е бил заловен, а другият е паднал в Индийски Кашмир.


От пакистанска страна бяха показани множество кадри, на които със сигурност се вижда паднал МиГ-21UPG Bison, заобиколен от пакистански военни. Бордният номер на самолета е CU2328, от състава на 51-ва ескадрила на индийските ВВС. Плененият му пилот също е показан. Това е уинг командър (чин еквивалентен на подполковник) Абхинандан Вартаман.


За момента няма твърди доказателства за свален пакистански изтребител, нито за загубен втори индийски МиГ-21.

По неофициална информация, пакистанските изтребители участвали в боя са били JF-17 Block II от състава на 14-та ескадрила на пакистанските ВВС.

В същото време, край летището Сринагар падна вертолет Ми-17В-5 от състава на индийските ВВС. При инцидента са загинал екипажът му и пасажери – общо шестима души. Летището се намира на около 120 km от пакистанска територия и причините за инцидента не са напълно ясни, но индийското МО твърди, че инцидентът е станал при рутинен полет, а точните причини се разследват.

Свързани теми

Предишна публикация
Пакистан затвори въздушното си пространство
Следваща публикация
Сърбия получи четири беларуски МиГ-29
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Меню