Boeing показа голям военен БЛА

606 прочитания

Американският самолетостроител Boeing показа голям нискозабележим военен безпилотен летателен апарат (БЛА), който да се използва за поддръжка на пилотируеми бойни самолети. Това стана по време на австралийското авиошоу Avalon.

Апаратът е известен с официалното си название Boeing Airpower Teaming System (BATS), но бързо придоби популярност и другото му название – Loyal Wingman (лоялен/верен воден). Очаква се първият му полет да стане факт през 2020 г.

Boeing заявява, че апаратът е създаден с отговор на изисквания на Кралските австралийски ВВС, при финансовото участие на австралийското правителство и използване на австралийски компании от аерокосмическия бранш. Основната инвестиция е на Boeing.

От компанията не дават много технически данни за апарата, освен че е дълъг 11,7 m, има размах на крилото от 6 m, висок е 3 m. и има далечина на полета от около 3700 km. BATS се задвижва от един реактивен двигател от неуточнен тип.

Машината прилича на малък пилотируем самолет, но няма кабина за пилот. Не е ясно дали има вътрешни отсеци за въоръжение, нито дали ще е снабдена с радар или други собствени сензори.

Апаратът, който бе показан в рамките на австралийското изложение е реален, а не макет. Поради това не е било разрешено доближаването до него и той е бил поставен под такъв ъгъл, че част от конструктивните му решения да бъдат скрити.

Концепцията на BATS е той да бъде използван заедно с австралийските бойни самолети Super Hornet и F-35A, както и с патрулния самолет P-8A или летящия радар Wedgetail. Безпилотният апарат трябва да допълва и подпомага пилотируемите платформи, като не се уточнява точно как ще стане това – дали с използване на реално оръжие, с добавяне на допълнителни сензори или като платформа за РЕБ. От Boeing заявяват, че крайният клиент ще избира в каква роля точно да използва BATS.

От компанията казват още, че влизането на въоръжение на платформата няма да бъде скоро.

От доста време се теоритизираше, че в бъдеще заедно с пилотируемите платформи ще се сражават и безпилотни такива, които ще действат в близко сътрудничество едни с други. Тези платформи ще се използват, както да носят допълнително оръжие, така и да предприемат самостоятелни действия срещу въздушен или наземен противник, могат да се използват за подобряване на ситуационната увереност с разполагане на още сензори на бойното поле или да се използват за радио-електронна борба. Реално Boeing BATS е първият подобен апарат, който бе демонстриран.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша се ориентира към покупка на изтребител от пето поколение
Следваща публикация
Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари
606 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Меню