Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

2K прочитания

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Изтребителят е принадлежал на 23-та тактическа авиобаза в Минск Мазовецки и е излетял оттам около 13,15 часа местно време. Инцидентът е станал около четири минути след излитането. Машината е преминавала облитане след провеждане на технически работи по нея.

Пилотът се е катапултирал успешно и е в добро състояние. Според полското МО той е опитен пилот с 1200 часа нальот зад гърба си.

Изтребителят се е разбил в гора и не е причинил щети на земята.

По неофициална информация, разбилият се изтребител е бил с борден номер 40. Това е самолет, който Полша купува от Чехия в средата на 90-те години на миналия век. Към момента на инцидента изтребителят е имал над 2000 часа нальот.

Полетите с МиГ-29 в Полша са спрени до изясняване причините за инцидента, а той се разследва от компетентните полски органи.

За последните 15 месеца това е третият загубен МиГ-29 от състава на полските ВВС. През декември 2017 г. едноместен изтребител се разби на кацане в 22-та тактическа авиобаза Малброк. Пилотът тогава оцеля . През юли 2018 г. катастрофира друг МиГ-29 от същата авиобаза. Летецът се катапултира, но не оцеля. Инцидентът се дължеше на технически проблеми (по двигателите, а отделно имаше и отказ на катапултното кресло К-36), а полските МиГ-29 бяха спрени от полети за четири месеца.

Междувременно през юни 2016 г. друг полски МиГ-29 изгаря на земята по време на подготовка за полети, а на 15 февруари 2019 г. изтребител от същия тип се приземи аварийно в Малброк след разхерметизиране в полет, което спря полетите за кратко.

Дълги години полските ВВС експлоатираха МиГ-29 без да имат загубена машина. В момента типът е на въоръжение в две ескадрили.

Миналата седмица полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви амбициозен план за превъоръжаване, според който до 2026 г. полските Миг-29 и Су-22 трябва да бъдат заменени от 32 изтребителя от пето поколение. Блашчак заяви, че процедурата за това ще стартира много скоро. Може да се очаква, че поредния загубен полски МиГ-29 ще ускори този процес.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ искат да знаят дали Пакистан е използвал F-16 срещу Индия
Следваща публикация
50 години от първия полет на Concorde
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полските Су-22 – още осем години служба

Изтребител-бомбардировачът Су-22 на служба във военновъздушните сили на Полша (Sily Powietrzenje Rzeczypospolitej Polskiej) има още немалко живот и неголемият брой машини ще лети до 2025 г. Това става възможно благодарение на добрата техническа поддръжка и удължаването на ресурса от страна на местната авиоремонтна промишленост.

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Меню