Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

2K прочитания

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Изтребителят е принадлежал на 23-та тактическа авиобаза в Минск Мазовецки и е излетял оттам около 13,15 часа местно време. Инцидентът е станал около четири минути след излитането. Машината е преминавала облитане след провеждане на технически работи по нея.

Пилотът се е катапултирал успешно и е в добро състояние. Според полското МО той е опитен пилот с 1200 часа нальот зад гърба си.

Изтребителят се е разбил в гора и не е причинил щети на земята.

По неофициална информация, разбилият се изтребител е бил с борден номер 40. Това е самолет, който Полша купува от Чехия в средата на 90-те години на миналия век. Към момента на инцидента изтребителят е имал над 2000 часа нальот.

Полетите с МиГ-29 в Полша са спрени до изясняване причините за инцидента, а той се разследва от компетентните полски органи.

За последните 15 месеца това е третият загубен МиГ-29 от състава на полските ВВС. През декември 2017 г. едноместен изтребител се разби на кацане в 22-та тактическа авиобаза Малброк. Пилотът тогава оцеля . През юли 2018 г. катастрофира друг МиГ-29 от същата авиобаза. Летецът се катапултира, но не оцеля. Инцидентът се дължеше на технически проблеми (по двигателите, а отделно имаше и отказ на катапултното кресло К-36), а полските МиГ-29 бяха спрени от полети за четири месеца.

Междувременно през юни 2016 г. друг полски МиГ-29 изгаря на земята по време на подготовка за полети, а на 15 февруари 2019 г. изтребител от същия тип се приземи аварийно в Малброк след разхерметизиране в полет, което спря полетите за кратко.

Дълги години полските ВВС експлоатираха МиГ-29 без да имат загубена машина. В момента типът е на въоръжение в две ескадрили.

Миналата седмица полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви амбициозен план за превъоръжаване, според който до 2026 г. полските Миг-29 и Су-22 трябва да бъдат заменени от 32 изтребителя от пето поколение. Блашчак заяви, че процедурата за това ще стартира много скоро. Може да се очаква, че поредния загубен полски МиГ-29 ще ускори този процес.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ искат да знаят дали Пакистан е използвал F-16 срещу Индия
Следваща публикация
50 години от първия полет на Concorde
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата със Суперджет 100 поставя фокуса на процедурите по евакуация

Катастрофата със Суперджет 100 на Аерофлот, при която загинаха 41 души поставя фокуса върху процедурите по евакуация на пасажерите и върху поведенческия им модел, който ги кара да взимат със себе си своя ръчен багаж. Това пише известният експерт по авиационна безопасност Дейвид Камински-Мароу, в своя аналитичен коментар за Flightglobal.

Лек самолет се разби край Шумен

Лек двудвигателен самолет Piper PA-44 Seminole се разби днес, 22 август 2018 г., край летището на град Шумен. При инцидента са пострадали двамата души намиращи се на борда му.

Подписаха договор за първите серийни МиГ-35

МО на Русия и ОАК подписаха договор за доставка на първите шест серийни изтребители МиГ-35. Договорът бе обявен в рамките на военното изложение Армия-2018, което се провежда в момента в Кубинка, край Москва.

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Австрийският парламент не намери данни за корупция по сделката с Eurofighter

Комисия към австрийския парламент е стигнала до заключение, че няма данни за корупция при сделката за покупка на изтребителите Eurofighter. Това се казва в окончателния доклад на комисията, който е цитиран от Reuters.

Меню