Пентагонът иска да купи 379 летателни апарата в бюджета за 2020 г.

797 прочитания

379 летателни апарата и възстановяването на поръчките за F-15 предвижда проектобюджета на Пентагона, който бе публикуван днес, 12 март 2019 г. Общо САЩ планира да вложи за отбрана $750 млрд.

Сред летателните апарати, които Пентагонът смята да поръча влизат изтребители, транспортни самолети, специални машини, вертолети и безпилотни платформи. 309 от тях ще са новопроизведени, като се искат и пари за покупката на 22 броя употребявани леки изтребители F-5 от Швейцария, които ще бъдат използвани за агресорски цели. Останалите 48 бройки са щурмови вертолети AH-64 Apache, които ще се престрояват от модела D в модела E.

Най-забележителното в бюджета е искането на $1,1 млрд. за поръчката на осем броя F-15X. Това ще бъде първата поръчка на бойни самолети от четвърто поколение от 2001 г. насам. Според Пентагона, необходимостта от този тип е свързана с поддържането на достатъчно добър микс от платформи от четвърто и пето поколение. Сред причините са и нуждата от заместване на изтребителите F-15C/D, които са на въоръжение във ВВС и във Въздушната национална гвардия на САЩ. Общо Пентагонът смята да поръча 144 броя F-15X.

Планът за покупка на нови F-15 вероятно ще срещне сериозен отпор в Конгреса на САЩ, поради опасения, че така ще бъде застрашен F-35. Подобни опасения вече бяха изказани от конгресмени.

Програмата F-35 действително получава по-малко поръчки в сравнения с бюджета за 2019 г. Планира се поръчката на 78 самолета (48 от модела A, 10 от модела B и 20 от модела C) срещу 93 през миналата година (56 от модела A, 22 от модела B и 15 от модела C). Част от причините за това са свързани с влагането на $794 млн. в разработката на софтуерния стандарт Block 4 за F-35. През миналата година Пентагона вече даде $504 млн. за това.

Поръчките за бойни самолети приключат с 24 за палубния F/A-18E/F Super Hornet. Бройката не е променена в сравнение с миналата година. Общо се заявяват 110 бойни самолета, срещу 117 през миналата.

За 2020 г. се искат и пари за поръчката на 12 въздушни танкера KC-46A, осем броя самолети за специални операции MC/HC-130J и три танкера KC-130J. Ще бъдат купени и един самолет за радио-електронно разузнаване EC-37B, четири палубни летящи радара E-2D и шест морски патрулни самолета P-8A.

При безпилотните платформи се търси финансиране за 15 броя MQ-9A и два MQ-4C.

Най-голям е дялът на вертолетите, като се планира покупката на 73 броя UH-60M, 12 вертолета за търсене и спасяване HH-60W, девет от тежките CH-47 и шест от още по-тежките CH-53K. Трябва да се купят и шест от новите вертолети за VIP превози VH-92A, както и се отделят средства за 32 нови учебни вертолети за ВМС на САЩ. Конкурсът там не е приключил. Ще бъдат купени и 10 конвертоплана MV-22.

Финансирането на големите проекти на ВВС на САЩ остава нормално. $3 млрд. ще се вложат в разработката на новия стратегически бомбардировач B-21, $348,5 млн. в програмата за създаване на нов учебен самолет T-X и $757,9 млн. за построяването на нови президентски самолети на базата на Boeing 747-8. $1 млрд. ще се вложат в проучвания и разработи свързани с програмата Next Generation Air Dominance, която е свързана със създаването на нов изтребител за ВВС на САЩ. $35 млн. ще отидат за програмата за търсене на нов лек ударен самолет за нуждите на ВВС на САЩ.

Проектобюджетът трябва да бъде одобрен от Конгреса на САЩ. Там могат да се правят промени в него, включително и свързани с промяна в заявените количества бойни машини.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ спряха от полети Boeing 737 Max
Следваща публикация
Полетите с Boeing 737 Max спряха почти навсякъде
797 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Гърция е поискала оферта за F-35

Гръцкото правителство официално е поискало оферта за покупката на изтребители от пето поколение F-35. Това…

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Меню