ВВС отново търси да купи Bambi Bucket

1K прочитания

Военновъздушните сили на България са стартирали нова процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на две системи за гасене на пожар Bambi Bucket. Предишната процедура за това се провали през октомври.

Предмет на поръчката е доставката на две системи от типа Bambi Bucket, както и два захранващ блок тип Bambi Power Pack, които позволяват системата да се използва независимо от бордното захранване на вертолета.

Прогнозната стойност на поръчката е 108 333,33 лв. без ДДС (135 420 лв. с ДДС). Оферти са се събирали до 14 март 2019 г. Изисква се оборудването да бъде доставено в рамките на три месеца от подписването на договора.

Под въпрос е обаче дали ВВС ще успеят да възстановят подготовката за гасене на пожари от въздуха до идването на пожароопасния сезон през юли. Военновъздушните сили разполагат с Bambi Bucket, но те са за вертолетите Ми-17, а сега се търси доставка на по-малък модел с обем до 2000 литра за вертолетите Cougar.

Предишната процедура се провали, след като избраният на първо място се оказа, а офертата на втория надхвърляше сериозно максималната сума от 110 000 лв. с ДДС.

След катастрофата с единствения изправен Ми-17 през миналия юни, ВВС нямат способност за гасене на пожари от въздуха. Миналата година, обаче се оказа дъждовна и практически нямаше големи и тежки горски пожари.

Свързани теми

Предишна публикация
Нова донорска задача за C-27J
Следваща публикация
Египет е подписал за Су-35
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Първи полети и в Безмер

Вчера, 13 януари 2021 г. се проведоха и първите учебни полети за годината в авиобаза…

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма как да се правят далавери с американския президент Доналд Тръмп и със САЩ по въпроса за покупката на нов изтребител и каза, че процедурата е напълно прозрачна, защото минала през Народното събрание. Това Борисов заяви днес, 29 януари 2019 г.

Меню