Полетите на Starliner ще се отложат

675 прочитания

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

Според информацията на агенцията, първият изпитателен безпилотен полет ще стане факт с три месеца закъснение, което от своя страна ще изтика за ноември и първия пилотируем тестов полет. Актуалният в момента график е безпилотен полет до МКС през април, последван от пилотируем тест отново до МКС през август.

В края на февруари стана ясно, че от NASA са дали на Boeing списък със забележки, които трябва да бъдат решение, преди да започнат пилотируемите изпитания на новия космически кораб.

От Boeing са отказали коментари за Reuters, а говорител на NASA е заявил, че следващата седмица ще има официално съобщение за промените в графиците за изпитания на двата космически кораба, които се създават на частни начела по поръчка на NASA.

CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon се създават в рамките на програмата на NASA Commercial Crew Development (CCDev), като агенцията е наляла над $8,3 млрд. в нея. Целта е създаването на космически кораб, който да извежда екипажи до станции намиращи се на ниска околоземна орбита.

В началото на месеца SpaceX успешно тестваха своя Crew Dragon в безпилотен режим, като апаратът бе изстрелян, скачи се автоматично с МКС, престоя там няколко дни и се приводни в Атлантическия океан. За момента се планира първия тест на Crew Dragon с екипаж да стане през юли.

NASA се надява до края на годината да сертифицира поне един от двата апарата за редовни полети с астронавти. В проектобюджета на агенцията за финансовата 2020 г. обаче се вижда, че се искат пари за още два полета с руския космически кораб Союз, което значи, че NASA работи и по резервен план за осигуряване на операциите на МКС.

Свързани теми

Предишна публикация
Вицепрезидентът на САЩ поиска хора на Луната до пет години
Следваща публикация
Союз МС-12 се скачи с МКС
675 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети

Boeing и Embraer ще създадат отделна компания, която ще се заминава с производството и продажбата на пътническите самолети от фамилията E-Jet, които в момента се строяха от бразилския производител. Това съобщава местният вестник O Globo, цитиран от Reuters.

Авиокаст: Епизод 17

Продължаваме с темата за полетите София – Скопие и какво въобще се случва с оператора…

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

Меню