САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35

683 прочитания

САЩ са прекратили доставката на оборудване за турските F-35. Това е първата по-конкретна стъпка за тоталното блокиране на доставките на самолета. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Според Reuters, преди няколко дни Пентагона е съобщил на турската страна, че се спират доставките на оборудването нужно за експлоатацията на F-35 в Турция. Източниците на Reuters са съобщили, че всички следващи доставки са били официално анулирани.

Преди две седмици информационната агенция съобщи, че подобни мерки се обсъждат в САЩ, като възможно най-силно предупреждение за Турция.

В същото време, Bloomberg САЩ няма да достави на турската страна следващите два F-35A. До сега Турция е получила два такива изтребителя, които се намират в американската авиобаза Люк, Аризона и се използват за обучение на турския летателен и технически персонал. Първите няколко F-35A трябваше да бъдат изпратени в Турция в края на годината.

Вече година САЩ и Турция се намират в дипломатически спор, фокуса на който е доставката на изтребителите F-35. Формално пред миналата година проблемът между двете страни бе свързан с арестуването на американски пастор, но в момента САЩ пряко заявяват, че основният проблем между двете страни е свързан с доставката на турските зенитно-ракетни системи С-400.

Конгресът забрани в настоящата финансова година да бъдат извършвани доставки на F-35 в Турция, но тази мярка ще изтече на 30 септември. Освен спиране на доставките на изтребителя, се разглежда и пълното изваждане на Турция от програмата F-35. Това би имало не само сериозен политически ефект, но и ще се отрази на нея и технически и финансово. Турската индустрия има немалък дял в производството на различни системи, части и агрегати за изтребителя. Освен това страната смята да придобие поне 100 F-35A плюс още около 20 F-35B.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket
Следваща публикация
Бомбардировачите B-1B са спрени от полети
683 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Gripen E лети с Meteor

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Меню