САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35

682 прочитания

САЩ са прекратили доставката на оборудване за турските F-35. Това е първата по-конкретна стъпка за тоталното блокиране на доставките на самолета. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Според Reuters, преди няколко дни Пентагона е съобщил на турската страна, че се спират доставките на оборудването нужно за експлоатацията на F-35 в Турция. Източниците на Reuters са съобщили, че всички следващи доставки са били официално анулирани.

Преди две седмици информационната агенция съобщи, че подобни мерки се обсъждат в САЩ, като възможно най-силно предупреждение за Турция.

В същото време, Bloomberg САЩ няма да достави на турската страна следващите два F-35A. До сега Турция е получила два такива изтребителя, които се намират в американската авиобаза Люк, Аризона и се използват за обучение на турския летателен и технически персонал. Първите няколко F-35A трябваше да бъдат изпратени в Турция в края на годината.

Вече година САЩ и Турция се намират в дипломатически спор, фокуса на който е доставката на изтребителите F-35. Формално пред миналата година проблемът между двете страни бе свързан с арестуването на американски пастор, но в момента САЩ пряко заявяват, че основният проблем между двете страни е свързан с доставката на турските зенитно-ракетни системи С-400.

Конгресът забрани в настоящата финансова година да бъдат извършвани доставки на F-35 в Турция, но тази мярка ще изтече на 30 септември. Освен спиране на доставките на изтребителя, се разглежда и пълното изваждане на Турция от програмата F-35. Това би имало не само сериозен политически ефект, но и ще се отрази на нея и технически и финансово. Турската индустрия има немалък дял в производството на различни системи, части и агрегати за изтребителя. Освен това страната смята да придобие поне 100 F-35A плюс още около 20 F-35B.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket
Следваща публикация
Бомбардировачите B-1B са спрени от полети
682 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна купува въоръжени турски БЛА

Украйна е купила два комплекса от турския разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат Bayraktar TB2. Сделката е била подписана в началото на ноември 2018 г., при визитата на украинския президент Петро Порошенко в Турция.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…
Меню