Кралските ВВС пенсионираха Tornado

739 прочитания

Кралските ВВС официално свалиха от въоръжение изтребителя-бомбардировач Tornado GR4. Това стана на 1 април 2019 г. сутринта, когато в последните две ескадрили, които имаха самолета бяха свалени командирските флагове.

С това приключва близо 40-годишната служба на Tornado в Кралските ВВС. Последните две ескадрили, които експлоатираха машината бяха 9-та ескадрила и 31-ва ескадрила.

Церемониите по свалянето на Tornado от въоръжение продължиха повече от месец и включваха прелитане на специално боядисани в исторически камуфлажи самолети над всички летища, където се е базирал типа. Последният полет на британски Tornado (борден номер ZA463) стана факт на 14 март, по време на специален парад отбелязващ събитието.

9-та ескадрила започна да преминава на Eurofighter през февруари 2019 г. 31-ва ескадрила, обаче се разформирова и ще бъде сформирана отново около 2024 г., когато трябва да премине на бойните безпилотни апарати MQ-9B.

Първият сериен Tornado GR1, който е известен, като Tonka в Кралските ВВС, полита през юли 1979 г. Първите серийни самолети са предадени на Кралските ВВС година по-късно. Общо Кралските ВВС получават 228 броя от ударната версия на Tornado. Отделно е поръчана и изтребителната версия Tornado F2/3 в общо 165 броя. Всички те оборудват общо 23 ескадрили, отделно звено базирано на Фолклендските острови и съвместен учебен център с Германия и Италия.

Tornado F2/3 е свален от въоръжение през 2011 г. Ударният вариант преминава през множество модернизации и остава на въоръжение осем години повече. Датата за свалянето на въоръжение на Tornado GR4 е посочена през 2015 г.

Британските Tornado GR4 участваха в бойни действия почти до последния момент. Последните осем броя се завърнаха от Кипър на 31 януари 2019 г. Те участваха в операцията Shader над Сирия.

Tornado остава на въоръжение в Луфтвафе и ВВС на Италия и Саудитска арабия.

Свързани теми

Предишна публикация
Бразилски съд блокира сливането на Boeing и Embraer
Следваща публикация
Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А
739 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Меню