Кралските ВВС пенсионираха Tornado

756 прочитания

Кралските ВВС официално свалиха от въоръжение изтребителя-бомбардировач Tornado GR4. Това стана на 1 април 2019 г. сутринта, когато в последните две ескадрили, които имаха самолета бяха свалени командирските флагове.

С това приключва близо 40-годишната служба на Tornado в Кралските ВВС. Последните две ескадрили, които експлоатираха машината бяха 9-та ескадрила и 31-ва ескадрила.

Церемониите по свалянето на Tornado от въоръжение продължиха повече от месец и включваха прелитане на специално боядисани в исторически камуфлажи самолети над всички летища, където се е базирал типа. Последният полет на британски Tornado (борден номер ZA463) стана факт на 14 март, по време на специален парад отбелязващ събитието.

9-та ескадрила започна да преминава на Eurofighter през февруари 2019 г. 31-ва ескадрила, обаче се разформирова и ще бъде сформирана отново около 2024 г., когато трябва да премине на бойните безпилотни апарати MQ-9B.

Първият сериен Tornado GR1, който е известен, като Tonka в Кралските ВВС, полита през юли 1979 г. Първите серийни самолети са предадени на Кралските ВВС година по-късно. Общо Кралските ВВС получават 228 броя от ударната версия на Tornado. Отделно е поръчана и изтребителната версия Tornado F2/3 в общо 165 броя. Всички те оборудват общо 23 ескадрили, отделно звено базирано на Фолклендските острови и съвместен учебен център с Германия и Италия.

Tornado F2/3 е свален от въоръжение през 2011 г. Ударният вариант преминава през множество модернизации и остава на въоръжение осем години повече. Датата за свалянето на въоръжение на Tornado GR4 е посочена през 2015 г.

Британските Tornado GR4 участваха в бойни действия почти до последния момент. Последните осем броя се завърнаха от Кипър на 31 януари 2019 г. Те участваха в операцията Shader над Сирия.

Tornado остава на въоръжение в Луфтвафе и ВВС на Италия и Саудитска арабия.

Свързани теми

Предишна публикация
Бразилски съд блокира сливането на Boeing и Embraer
Следваща публикация
Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А
756 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Боеготовата авиационна техника в германските въоръжени сили е твърде малко

Процентът на боеготова авиационна техника в германските въоръжени сили е под 50. Това се чете в доклад за състоянието им, който ще бъде обсъден в Бундестага. Това съобщава Deutsche Welle.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Меню