Кралските ВВС пенсионираха Tornado

760 прочитания

Кралските ВВС официално свалиха от въоръжение изтребителя-бомбардировач Tornado GR4. Това стана на 1 април 2019 г. сутринта, когато в последните две ескадрили, които имаха самолета бяха свалени командирските флагове.

С това приключва близо 40-годишната служба на Tornado в Кралските ВВС. Последните две ескадрили, които експлоатираха машината бяха 9-та ескадрила и 31-ва ескадрила.

Церемониите по свалянето на Tornado от въоръжение продължиха повече от месец и включваха прелитане на специално боядисани в исторически камуфлажи самолети над всички летища, където се е базирал типа. Последният полет на британски Tornado (борден номер ZA463) стана факт на 14 март, по време на специален парад отбелязващ събитието.

9-та ескадрила започна да преминава на Eurofighter през февруари 2019 г. 31-ва ескадрила, обаче се разформирова и ще бъде сформирана отново около 2024 г., когато трябва да премине на бойните безпилотни апарати MQ-9B.

Първият сериен Tornado GR1, който е известен, като Tonka в Кралските ВВС, полита през юли 1979 г. Първите серийни самолети са предадени на Кралските ВВС година по-късно. Общо Кралските ВВС получават 228 броя от ударната версия на Tornado. Отделно е поръчана и изтребителната версия Tornado F2/3 в общо 165 броя. Всички те оборудват общо 23 ескадрили, отделно звено базирано на Фолклендските острови и съвместен учебен център с Германия и Италия.

Tornado F2/3 е свален от въоръжение през 2011 г. Ударният вариант преминава през множество модернизации и остава на въоръжение осем години повече. Датата за свалянето на въоръжение на Tornado GR4 е посочена през 2015 г.

Британските Tornado GR4 участваха в бойни действия почти до последния момент. Последните осем броя се завърнаха от Кипър на 31 януари 2019 г. Те участваха в операцията Shader над Сирия.

Tornado остава на въоръжение в Луфтвафе и ВВС на Италия и Саудитска арабия.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А
Следваща публикация
Гръцките ВВС ще охраняват небето на Македония
760 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полети с F-35 от палубата на HMS Queen Elizabeth

Първите полети с изтребителя със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B от палубата на новия британски самолетоносач HMS Queen Elizabeth станаха факт. Събитието е станало на 25 септември 2018 г., но за него бе съобщено едва късно снощи.

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Меню