Корпусът на морската пехота ще използва Harrier до 2028 г.

603 прочитания

Корпусът на морската пехота на САЩ обяви, че планира да използва вертикално излитащите и кацащи AV-8B Harrier до 2028 г. Това е с две години повече от последно обявените планове.

Причините за удължаване на експлоатацията на AV-8 е забавянето в доставките на новите F-35B. Корпусът на морската пехота ще експлоатира шест ескадрили (едната е учебна) с Harrier до края на 2022 г. Две ескадрили ще преминат на F-35B през 2023 г., но останалите три ще продължат да летят на Harrier до 2028 г.

В момента Корпусът на морската пехота разполага с 124 броя AV-8B. От тях, 16 са двуместните учебно-бойни TAV-8B, 34 са стандартни AV-8B, а останалите 74 са от версията AV-8B+, която е снабдена с радар.

От Пентагона не се съмняват, че самолетите ще издържат, като конструкция, но за да бъде на ниво самолета трябва да премине през модернизация на авиониката и софтуера си.

Поради това, в рамките на следващите пет години оставащите AV-8B ще преминат през интеграция на Link 16, нова навигационна система, нов транспондер и нашлемна целеуказваща система.

Освен това ще се интегрират ракетите за въздушен бой AIM-9X и AIM-120C-7, както и управляемите боеприпаси APKWS и AGM-154C JSOW.

AV-8B е развитие на Hawker Siddeley Harrier, което е разработено от McDonnell Douglas в края на 70-те. Британският вариант на самолета е British Aerospace Harrier II, който бе свален от въоръжение преди осем години.

Свързани теми

Предишна публикация
Открити са останките на японския F-35A
Следваща публикация
Тръмп заплаши с наказателни мита Airbus
603 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

Швейцария избра F-35

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението…
Меню