ВВС на САЩ изпратиха F-35A в Близкия изток

795 прочитания

ВВС на САЩ пребразираха неназован брой изтребители F-35A в авиобаза Ал Дафра, Обединени арабски емирства. За това съобщиха от ВВС на САЩ.

Самолетите и персонала са от строевото 388-мо изтребително крило и от резервисткото 419-то изтребително крило, като и двете са базирани в авиобаза Хил, Юта. Пребазирането на изтребителите и персонала е отнело около седмица. Не се съобщава колко време те ще останат в Близкия изток.

Това е първото пребазиране на строеви F-35A в Близкия изток. През 2017 г. тези изтребители бяха изпратени в Европа и Япония, за оперативни командировки.

Много е вероятно това пребазиране да приключи с първото бойно използване на F-35A от състава на ВВС на САЩ. Все още се извършват отделни удари по гнезда на съпротивата на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Възможно е също така да бъдат нанесени удари по цели в Афганистан.

F-35B, които са в състава на Морската пехота на САЩ вече преминаха през бойното си кръщение през септември 2018 г. Мисията им беше над Афганистан.

САЩ поддържат значителни сили в Ал Дафра от години. През февруари 2019 г. бе съобщено, че базираните там F-22 се изтеглят в САЩ и заменят с F-15C/D. В същото време, миналият месец от катарската авиобаза Ал Удеи бяха изтеглени бомбардировачите B-1B. Поради това, за кратко САЩ останаха без ударни способности в региона.

Свързани теми

Предишна публикация
ELTA представи наземните си радари в София
Следваща публикация
Разбилият се японски F-35 е имал две аварийни кацания
795 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Доставките на F-35 за Турция са блокирани

САЩ блокира всички бъдещи доставки на изтребителите от следващо поколение F-35 за Турция. Това стана, след като президентът Доналд Тръмп подписа военния бюджет на страната за финансовата 2019 г.

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Меню