ВВС на САЩ изпратиха F-35A в Близкия изток

793 прочитания

ВВС на САЩ пребразираха неназован брой изтребители F-35A в авиобаза Ал Дафра, Обединени арабски емирства. За това съобщиха от ВВС на САЩ.

Самолетите и персонала са от строевото 388-мо изтребително крило и от резервисткото 419-то изтребително крило, като и двете са базирани в авиобаза Хил, Юта. Пребазирането на изтребителите и персонала е отнело около седмица. Не се съобщава колко време те ще останат в Близкия изток.

Това е първото пребазиране на строеви F-35A в Близкия изток. През 2017 г. тези изтребители бяха изпратени в Европа и Япония, за оперативни командировки.

Много е вероятно това пребазиране да приключи с първото бойно използване на F-35A от състава на ВВС на САЩ. Все още се извършват отделни удари по гнезда на съпротивата на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Възможно е също така да бъдат нанесени удари по цели в Афганистан.

F-35B, които са в състава на Морската пехота на САЩ вече преминаха през бойното си кръщение през септември 2018 г. Мисията им беше над Афганистан.

САЩ поддържат значителни сили в Ал Дафра от години. През февруари 2019 г. бе съобщено, че базираните там F-22 се изтеглят в САЩ и заменят с F-15C/D. В същото време, миналият месец от катарската авиобаза Ал Удеи бяха изтеглени бомбардировачите B-1B. Поради това, за кратко САЩ останаха без ударни способности в региона.

Свързани теми

Предишна публикация
ELTA представи наземните си радари в София
Следваща публикация
Разбилият се японски F-35 е имал две аварийни кацания
793 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Меню