Унгария отново не успя да продаде старите си МиГ-29

2K прочитания

Унгарското МО отново не успя да продаде излишните вече изтребители МиГ-29. През февруари за продажба бяха пуснати 19 самолета и друго оборудване към тях.

За участие в търга не се е появил нито един желаещ. Предполага се, че основна причина за това е, че Русия трябва да даде разрешение за препродажба на излишните изтребители, тъй като е оригинален техен производител

Някои от предлаганите за продажба самолети МиГ-29 са канибализирани и са напълно негодни за полети. Към тях се предлагат и 20 двигателя РД-33, както и още 293 броя оборудване. Пакетната цена на всичко е 2,8 млрд. унгарски форинта ($10 млн.). Точното състоянието на изтребителите е неясно, но почти всички са съхранявани на открито в авиобаза Кечкемет. Унгарските ВВС спряха полетите с МиГ-29 през декември 2010 г., след като преминаха изцяло на Gripen C/D.

Предполага се, че Унгария ще направи още един опит за продажбата на самолетите, този път на още по-ниска цена.

Това не е първият опит на страната да се отърве от старите си изтребители. През 2011, след това през 2013, и отново през 2015 г. и за последно през ноември 2017 г., страната стартираше различни търгове за продажбата на излишните МиГ-29, но или не се явяваха кандидати или подадените оферти бяха невалидни.

През 1993 г. унгарските ВВС получават 28 нови изтребителя МиГ-29 от Русия за сметка на външнотърговския дълг, който страната има към Унгария. По време на експлоатацията им са загубени при аварии и катастрофи три самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Фалира една от най-големите индийски авиокомпании
Следваща публикация
Все още не могат да открият японския F-35A
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Унгария купува 20 броя H145M

Унгарските ВВС ще се сдобият с 20 броя от двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M. Това обяви производителят днес, 29 юни 2018 г.

Авиокаст: Епизод 21

В този епизод се включваме, за да обсъдим актуалната тема за политическите настроения около втората…
Меню