Азербайджан е получил всички пакистански учебни самолети Super Mushshak

549 прочитания

Азербайджанските ВВС са получили всички поръчани леките учебно-тренировъчни самолети MFI-395 Super Mushshak. Това са съобщили на 22 април 2019 г. от МО на Азербайджан.

Пакистанските Super Mushshak ще се използват за първоначално обучение на млади пилоти, след което те ще преминат на реактивните L-39.

През юли 2017 г. командващият ВВС на Азербайджан генерал-лейтенант Рамиз Тахиров подписа в Пакистан договор за покупка на десет леки учебно-тренировъчни самолети MFI-395 Super Mushshak, които са произведени от пакистанското държавно предприятие Pakistan Aeronautical Complex (РАС). Стойността на сделката не бе съобщена.

Първите пет са били доставени за Азербайджан през ноември 2018 г., а последните пет в началото на 2019 г.

MFI-395 Super Mushshak е далечно развитие на лекия витлов учебно-тренировъчен самолет Saab MFI-17 Supporter. Негова подобрена версия се сглобява в Пакистан от 1981 г. под името Mushshak, а през 1995 г. стартира производството на дълбоко модернизираната версия Super Mushshak, която се произвежда и до момента.

Освен в Пакистан и Азербайджан, Super Mushshak е на въоръжение и в Иран, Нигерия, Оман, Катар, Саудитска арабия и Турция.

Свързани теми

Предишна публикация
Още $22 млрд. ще бъдат дадени за софтуерния ъпдейт Block 4 за F-35
Следваща публикация
Полетял е третия предсериен МиГ-35
549 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Aero Vodochody презентира L-39NG в Унгария

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody презентира новия си учебно-тренировъчен самолет L-39NG в Унгария. Това съобщават от…
Меню