Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16

1K прочитания

На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

Мишел Евънс, вицепрезидент на Lockheed Martin Aeronautics, отбеляза, че това са вълнуващи времена, в които се вижда, че в F-16 е все още актуален за съюзниците на САЩ по света. Тя посочи, че първите самолети ще бъдат произведени за Бахрейн, след което има все по-голям интерес от Словакия и България, както и Мароко.

В момента Lockheed Martin имат твърда поръчка за общо 30 нови F-16 Block 70 за Бахрейн и Словакия. България е практически избрала типа със заявка за осем машини, а наскоро Мароко изяви желание за покупка на 25 машини. Има и интерес от Тайван.

Питър Наваро, съветник на президента Доналд Тръмп, не пропусна да отбележи по време на церемонията, че е било избегнато спирането на производството на F-16, благодарение на усилията на президента, който е дал благословия за сделка с Бахрейн, което е отворило и други търговски възможности за типа.

F-16 Block 70 е развитие на Block 50/52+ Advanced с нов AESA радар APG-83, нов борден компютър, нов по-голям дисплей в пилотската кабина, система за автоматично избягване на слъсък с терена и фюзелаж с ресурс от 12 000 еквивалентни часа. Част от тези технологии са вложени в модернизационния стандарт F-16V, който се предлага за съществуващи F-16.

В новата производствена линия ще бъдат заети до 400 човека. От Lockheed Martin са заявили, че линията може да има максимален капацитет от четири самолета месечно.

По време на видео в рамките на церемонията бе изписано, че реалното производство на първия F-16 за Бахрейн ще стартира през ноември 2019 г. Самолетът трябва да е готов през декември 2021 г. и да бъде предаден на близкоизточната страна през първото тримесечие на 2022 г.

Преди няколко седмици от Lockheed Martin излязоха с прессъобщение, че първия български F-16 ще бъде готов в края на 2022 г. и ще бъде предаден в завода, но самолета ще остане за обучение в САЩ. И всичко това, при условие, че договорът бъде подписан до средата на тази година. Политическото ръководство на страната и армията, вече дадоха същите срокове за реализиране на сделката.

Когато в края на декември 2018 г. България избра F-16 Block 70, критиците на избора посочиха, че се купува самолет, който още не съществува в този си вид и ще се произвежда в завод, който още не е заработил.

До момента са произведени 4588 броя F-16. Производството от 1978 до 2017 г. се водеше в Форт Уърт, Тексас. Последният сглобен там изтребител бе предназначен за Ирак.

Свързани теми

Предишна публикация
Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС
Следваща публикация
Boeing се защитава след съмнения в качеството на работа на втората линия за 787
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Меню