Дрон бе използван за превоз на орган за трансплантация

699 прочитания

За първи път в историята на авиацията дрон бе използван за превоз на орган за реална трансплантация. Това е станало през по-миналата седмица в САЩ.

Дронът е бил предоставен от компанията Airxos, част от GE Aviation, а експериментът е извършен заедно с Университета на Мериленд.

На 19 април 2019 г. около 00,30 часа, бъбрек е бил натоварен на дрон в медицинския център на Университета на Мериленд. Полетът е стартирал около 01,00 часа и е продължил 10 минути. За това време дронът е прелетял разстояние от около 4 km между две клиники на Университета в Мериленд.

Полетът е бил менижиран от специална програма на Airxos, която е предназначена да следи за безпилотен трафик и да го управлява. Самият дрон е бил специално проектиран за задачата да превозва органи, като има специално отделение, в което се съхранява бъбрека при специални условия. Той е имал осем носещи винта, което му гарантира възможност да продължи полет и при отказ на един от тях.

И преди са били правени тестови полети с човешки органи на борда, но в този случай органът е използван за реална трансплантация.

Изпълнителният директор на Airxos Кен Стюард е изразил надежда, че в недалечно бъдеще органи за трансплантация ще се превозват и на по-сериозни дистанции и това ще е стандартна практика, която ще спасява човешки животи.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетите с B-1B са възстановени
Следваща публикация
Почина главният конструктор на Ил-76
699 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия показа боен БЛА

Индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) демонстрира пълномащабен макет на боен безпилотен летателен апарат.…
Меню