ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A

1K прочитания

ВВС на САЩ са използвали за първи път в реални бойни условия своите F-35A. От Пентагона съобщиха вчера, 30 април 2019 г., че два изтребителя от този тип са нанесли удари по тунели и складове за оръжие на „Ислямска държава” на територията на Ирак.

Това е първото бойно използване на F-35A. В началото на миналата година израелските ВВС използваха за въздушни удари своите F-35I, а през септември 2018 г. Корпуса на Морската пехота нанесе въздушни удари с F-35B в Афганистан.

Според официалното съобщение на Пентагона, въздушният удар е бил нанесен в района на Уади Ашаи в Североизточен Ирак. По-рано бе съобщено, че в този район бойци на „Ислямска държава” се опитват да установят база, която да им позволи да действат в този район.

Двата F-35A са нанесли удара с използването на боеприпаси „въздух-земя” от семейството JDAM. Бомбардировката е била срещу тунели и подземно оръжейни складове. Не се съобщава за резултатите от ударите.

По-рано вчера, ВВС на САЩ разпространиха снимки на F-35A (горе), който се дозарежда с гориво от KC-10. Снимката е правена над Близкия изток, а изтребителят носи две ракети AIM-9X на външно окачване, както и две „Лещи на Люнеберг” с цел изкуствено повишаване на радарната му сигнатура.

Бойното използване на F-35A се очакваше от две седмици, след като ВВС на САЩ пребазираха няколко изтребителя от този тип в авиобазата Ал Дафра, Обединени арабски емирства. Машините са от 388-мо и 419-то изтребително крило, което е базирано в авиобаза Хил, Юта.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша е близо до сделка за F-35
Следваща публикация
Гърция иска да предостави военновъздушни бази на САЩ
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

Сърбия показа своите нови МиГ-29

Сърбия най-накрая може да се похвали с усилване на въздушната си мощ, въпреки че става въпрос за няколко употребявани изтребителя МиГ-29. След години на полемики и различни планове, които все се проваляха, на 20 октомври 2017 г. в авиобаза Батайница, до Белград, се състоя официалната церемония по предаване на шестте бивши руски МиГ-29.

Меню